Четири вида бюлетини на вота през октомври

cik-logo-5410-1000x0

На 25 септември ще бъде изтеглен жребият на поредните номера на партиите и коалициите за местните избори, обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева на редовния седмичен брифинг на комисията.

ЦИК е приела своите решения по техническата характеристика на бюлетините, както и методическо указание по отношение на Общинските избирателни комисии (ОИК). Бюлетините за предстоящите местни избори са четири – за кмет и за общински съветници, за кмет на район, бюлетини за кмет за община и бюлетини за кмет за кметство за населени места с над 350 души.

 Партии и коалиции ще могат да се регистрират до 13 септември

Всички участници са информирани, че предварителните списъци са публикувани. За улеснение избирателите могат да проверят дали са в списъка.

По предварителните списъци избирателите са 6 227 901.

ЦИК е приела и становище по отношение на отпуските на кандидатите, които се регистрират за кметове. Действащите кметове, които се кандидатират за нов мандат на предстоящите местни избори, излизат в платен или неплатен отпуск, като определят със своя заповед един от своите заместници за кмет. Президент, вицепрезидент, премиер, министри, заместник-министри и евродепутати няма да излизат в отпуск за местните избори.

По отношение на кандидатите за общински съветници, които в момента са кметове, законът е категоричен, че те няма да излизат в платен отпуск, а излизат в отпуск само за времето, в което ще участват в предизборната кампания. В населените места, където няма да се провеждат кметски избори, действащите кметове ще изпълняват задължението си до изтичане на мандата им.

Проведен е конкурс за изпълнител на компютърната обработка на резултатите от бюлетините и изборите. Кандидатът за провеждането на услугата ще бъде „Информационно обслужване“ АД.

 Поводът е решение на ЦИК за наименованията на партии и коалиции

В ЦИК са постъпили общо 3 сигнала и 14 жалби. Днес са отхвърлени 2 възражения на Общински избирателни комисии (ОИК), които са отказали регистрация на една партия и една коалиция./News.bg

Comments

comments