Честваме 143 години от Освобождението

С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник – 3 март, честваме 143 години от Освобождението на България от османско владичество.  На 3 март 1878 година по нов стил е подписан Санстефанския предварителен мирен договор, сложил край на Руско-турската война и обособил Третата българска държава.

Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната, предава БГНЕС. Президентът Румен Радев ще участва в тържествената церемония по отбелязване на Националния празник на България 3 март на Шипка. В 11.30 часа държавният глава ще приеме почетния строй, след което ще се проведе ритуалът по поднасяне на венци и цветя на площада с барелефите под връх Шипка. Държавният глава ще произнесе слово по случай Националния празник на България – 3 март.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също ще участва в отбелязването на Националния празник в Габрово и на връх Шипка.

Тържествените чествания на Паметника на свободата традиционно са под патронажа на председателя на парламента. Тази година по препоръка на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, във връзка с нарастване броя на новорегистрираните случаи на COVID-19, няма да се проведе тържествен митинг на заветния връх.

В 9,30 часа председателят на парламента ще присъства в Габрово на отслужване на панихида в църквата „Успение на Пресвета Богородица“. След това Цвета Караянчева ще бъде на издигането на националното знаме на пл. „Възраждане“.

В 11.30 часа на връх Шипка председателят на Народното събрание ще отдаде почит пред паметта на героите, жертвали се за България. Цвета Караянчева ще поднесе венец на Паметника на свободата и ще сведе глава пред подвига на смелите защитници на върха.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще разговаря с граждани, дошли да се преклонят пред героите и да отбележат Националния празник.

Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 11.00 часа пред паметника на Незнайния воин в столицата.

Националният военноисторически музей отбелязва 3 март с любопитни истории и филми за пътя към свободата.

Гигантът Google също поздравява за трети март – Националният празник на България. Българският трибагреник се вее от страницата на търсачката.

Над 300 автомобила вече са на връх Шипка, за да се преклонят пред паметта на националните герои, предава Би Ти Ви. Официалните празненства бяха отменени заради пандемията, но това не попречи на стотици хора вече да се изкачат на връх Шипка.

Заради проявите на връх Шипка са наложени промени в движението. До 17 часа днес е ограничено преминаването през Шипченския проход. Забраната не важи за организирания междуградски автобусен транспорт по утвърден маршрут.

До 13:00 часа движението от Габрово и Казанлък към връх Шипка ще е еднопосочно към връх Шипка, а от 13 до 17 в обратната посока.

Comments

comments