Честит празник, огнеборци!

firefighter-Silva

Днес е професионалният празник на служителите от „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Защо е избрана датата 14 септември?  Защото  на 14-ти септември 1905 година се провежда първият пожарникарски събор, на който се поставя началото на организираното движение на огнеборците.

Още история

Първите пожарникарски съоръжения пристигат в София от Виена през 1879 година. Представляват три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички. Впоследствие носимите ръчни помпи са заменени с возими конни. Затова към градската пожарна се числели и коне.

Електрическите звънци като сигнал за тревога са въведени през 1896 година. С шлангове и брезенти пожарникарите се оборудват в зората на ХХ век.

Първият събор (конгрес) на пожарните командири заседава в София от 14 до 18 септември.  Делегати на конгреса са пожарните командири от Варна, Бургас, Пазарджик, Търново, Враца, Нова Загора, Стара Загора, Сливен, Русе, Берковица, Плевен, Ловеч, Шумен.

Вторият събор на пожарните командири се провежда през август 1906 година в Пловдив. Делегатите настояват Народното събрание да приеме Закон за уредбата на пожарните команди, по подобие на Закона за полицията. Решение на втория събор е и въвеждането на единно униформено облекло.

През 1925 година е поставен на дежурство първият за София противопожарен автомобил RENAULT.

В сравнение с мъчително дългото чакане на конните впрягове, пожарните автомобили пристигат на мястото на пожара за броени минути.

Първият Закон за противопожарна защита става факт едва на 20 март 1946 година, последван от серия нормативни актове, които определят дейностите на служителите от противопожарната охрана.

През 1995 година с решение на Министерския съвет на Република .България датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- МВР, с което се възстановява традицията, от взетото решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като празник на пожарникарите в страната.

Comments

comments