Част от Европейския парламент в Брюксел вече носи името на българина Атанас Буров

19-03-21 Atanos Burov space-28

За първи път в историята на европейските институции част от демократичното сърце на Европа – Европейският парламент – вече носи името на Атанас Буров. На името на българския държавник беше кръстено изложбено пространство в сградата на парламента в Брюксел.

Инициативата е на българските евродепутати от ГЕРБ, които заедно с председателя на Фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски и българския комисар Мария Габриел дариха средствата за изработването на бюста-паметник на Атанас Буров.

На откриването присъстваха представител на семейството на Атанас Буров – Иванна Стоянова, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на ЕП Антонио Таяни, председателят на Групата на ЕНП и водещ кандидат Манфред Вебер, български евродепутати, български и чуждестранни гости.

При откриването на паметника Антонио Таяни нарече Атанас Буров една от ключовите фигури на българската политика, защитник на принципите на  демокрацията и противник на тоталитарните режими. Нарече го още „велик човек“ за неговия принос към България и Европа, пример не само за сегашните, но и за бъдещите поколения.

Манфред Вебер подчерта, че личността на Атанас Буров е символ на свободата, която е в основата и на днешния Европейски съюз. “Той щеше да е щастлив, ако можеше да види постигнатото в Европа днес”, добави Вебер.

Евродепутатът д-р Андрей Ковачев,  развълнувано отбеляза, че откриването на бюста на Атанас Буров в Европейския парламент е една малка справедливост спрямо поколения български демократи, мечтали навремето България да бъде част от семейството на свободните, демократични европейски държави, от които сме били откъснати в продължение на няколко десетилетия от комунистическия режим.

Г-жа Иванна Стоянова, представител на семейството на Атанас Буров напомни, че още навремето той е предрекъл, че ще дойде моментът, когато „Великите сили ще забравят враждите помежду си и отново ще се обединят, но този път на икономическа основа“. Времето показа, че оптимизмът на Атанас Буров и вярата му в едно по-добро бъдеще на Европа, и на българския народ като част от семейството на европейските народи, е бил основателен.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че днешната церемония поправя една историческа несправедливост. Буров е демократ, патриот и европеец, който отстоява принадлежността на България към демократична Европа.

Кой е Атанас Буров? Атанас Димитров Буров  е български финансист, дипломат и политик от Народната партия, а по-късно на умереното крило на Демократическия сговор. Той е министър на търговията, промишлеността и труда (1913, 1919 – 1920) и на външните работи и изповеданията (1926 – 1931). Считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на 20 век.

Снимка:Пресцентър на ЕНП

Comments

comments