Цената на руския природен газ за България пада с над 40%

Цената на руския природен газ за България ще бъде с 40.3% по-ниска със задна дата – от 5 август 2019 г. Това съобщиха на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

 

„Неслучайно и днес, на Трети март, сутринта от страна на „Газпром“ ни върнаха договора подписан. Има символика и аз благодаря на колегите от Руската федерация“, каза премиерът и посочи, че „никога не сме отричали тяхната заслуга“ за Освобождението.

 

„Булгаргаз“ ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложение за намаляване на цената на природния газ от сегашните 44 лева за мегаватчас на 26 лева, съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов. Предложението ще бъде за намаляване на цената със задна дата, от 5 август 2019 г.

 

„Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване приблизително на 150 млн. лева с ДДС на клиентите за периода“, заяви Павлов.

 

Той обясни, че новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, а при определянето ѝ освен петролна компонента се добавя и хъбова индексация, която е в преобладаваща част. Ценообразуването ще бъде на месечна база, считано от 1 март 2020 г.

 

Премиерът Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова посочиха, че преговорите за намаляването на цената са били дълги, а резултатът е постигнат и благодарение на споразумението по антимонополното дело на Европейската комисия срещу „Газпром“.

 

 

Източник:dnevnik.bg

Comments

comments