Подготвят закон за борба с тероризма в България

Нов проект на закон за борба с тероризма ще влезе на обществено обсъждане до две седмици по заръка на премиера Бойко Борисов. Той се изготвя от ДАНС, МВР, ГДБОП, прокуратурата и Министерство на правосъдието. Това заяви правосъдният министър Екатерина Захариева след днешното заседание на Министерски съвет.
По думите й в новите текстове ще се въведат липсващи в момента изисквания от проект на директивата, която ще бъде приета от Европарламента.
Страната ни въведе в Наказателния кодекс по-строги наказания за пътуване с цел тероризъм още преди година. Те също ще се запишат в евродирективата, поясни Захариева.
„В Българския Наказателен кодекс се предвижда и пътуването с цел тероризъм в границите на ЕС също да бъде криминализирано, като проект на директива се прие само пътуването извън границите на ЕС“, посочи Захариева, цитирана от БНР.
Правосъдният министър добави, че текстовете, свързани с наказанията за финансирането на тероризма и самообучението, ще бъдат прецизирани още.
„В момента в НС има проект, но той не е за криминализиране, той е по-скоро за блокиране на средства, за които има съмнение. Също така, текстовете трябва да погледнем в НК във връзка с обучението с цел тероризъм. България тогава предложи да се включи и самообучението с цел терористични действия. Не се прие в директивата, но, както знаете, директивите задават само общите рамки, това не пречи, държавите, разбира се, при спазване на човешките права, да приемат и по-рестриктивни мерки“, коментира Захариева.

Comments

comments