България е осъдена в Страсбург да плати над 34 хил. евро на земеделец

Vincent Kessler, Reuters

Близките на български земеделец осъдиха държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) 6 години след смъртта му и 12 години след като Стоян Николов решава да пътува до Великобритания, за да си купи трактор.

 

Сега държавата е осъдена да плати общо 34 300 евро за материални щети на семейството и 3500 евро за разноски по делото. Решението на съда е от 20 юли и с него се установява нарушено право на собственост, регламентирано в Европейската конвенция за правата на човека.

 

Историята започва през 2009 г.

 

Стоян Николов е земеделец, който решава да пътува до Лондон от Летище София. В себе си носи сумата от 34 300 евро в брой, с която възнамерява да купи трактор. След преминаване на проверката за самоличност той е спрян от служител на митницата, който го питал дали носи чуждестранна валута.

 

Николов показал парите, а служителят съставя протокол за административно нарушение, в който жалбоподателят е обвинен, че не е декларирал сумата от 34 300 евро и че не е представил удостоверение, което доказва, че не дължи пари на държавната хазна. Парите на Николов са запорирани, а срещу него започва дело за неспазване на задължението да декларира сумата.

 

Прокуратурата разпитва свидетели и събра писмени доказателства. Когато е разпитан по време на разследването, Николов обяснил, че искал да пътува, за да купи селскостопанска машина, която видял с интернет, а парите, с които тръгнал били от негови лични спестявания.

 

Представил и банкови документи, доказващи, че е изтеглил парите за тази цел, както и данъчни документи, доказващи, че няма непогасени данъчни задължения. Обяснил и че за първи път пътувал със самолет и никъде на летището не видял табела с информация, че е длъжен да декларира колко пари носи в брой. Прокуратурата прекратява наказателното производство срещу него, но по случая продължава административно дело.

 

Българските съдилища: Не е декларирал парите заради небрежност

 

След като делото обикаля няколко съдебни инстанции парите на Николов са окончателно конфискувани през 2011 г. след решение на административния съд София-град.

 

Според съда доказателствата сочат, че земеделецът не е декларирал парите поради небрежност. Същата година той подава жалба до ЕСПЧ, в която твърди, че в България са били нарушени няколко негови права, гарантирани от конвенцията – правото на справедлив процес, на eфeĸтивни средства зa зaщитa и нa пpaвo нa coбcтвeнocт. Близките на Николов продължават делото след смъртта му през 2015 г., а решението идва преди дни.

 

В него съдът отбелязва, че констатира нарушение на правото на собственост и отбелязва, че то е в резултат от решението на директора на митническата служба, който налага глоба на Николов и конфискува парите, които носи.

 

С решението си съдът в Страсбург присъжда 34 300 евро обезщетение заедно с лихвите, които са се натрупали през годините, както и 3500 евро за такси и разноски по делото.

 

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments