Българите с най-големи разходи за храна, алкохол и цигари в ЕС

660_09e3cc7a880a2be7c46f285e999c2b0d

България е сред първите страни в Европа с най-много разходи за храна, алкохол и цигари, сочи проучване, съобщи БГНЕС, като се позова на проучване на агенция РИА Новости. Нейното  подразделение РИА Рейтинг е изготвило сравнителен списък на 40 европейски държави за дела на домакинските разходи за храна. Изчисленията са извършени по данни на националните статистически служби. При съставянето си специалистите са анализирали бюджетите на домакинствата. Разходите за препитание, включително безалкохолните напитки, са показани за средностатистическо семейство според резултатите от 2018 г.

“Най-малък дял от разходите за храна е регистриран сред жителите на Люксембург, най-голям е сред жителите на Украйна. Русия заема 31 място”, се казва в съобщението. Руският показател намалява с един процент в сравнение с предходната година. Руснаците харчат 30,2% от бюджета си за хранителни стоки.

Люксембургците отделят само 8,4% от разходите си за храна. Делът на разходите за храна сред жителите на Холандия и Великобритания е 10,6% за всяка, Ирландия – 11,5%, Финландия – 11,7%.

В края на класацията освен Украйна са разположени Казахстан (47,6%), Молдова (43,8%), Северна Македония (37,8%), България (36,5%), Беларус (36,3%), Сърбия (34,3%), Румъния (33,3%) и Литва (31,5%). Малко по-малко, отколкото в Русия, харчат за храна в Черна гора (29,7%) и Хърватия (28,2%).

В Румъния хранителните продукти представляват една трета от разходите на гражданите, а в Украйна – половината.

В допълнение експертите от РИА Рейтинг изследваха колко от бюджета си жителите отделят за алкохолни напитки и тютюневи изделия.

“Люксембург, Португалия, Кипър и Молдова имат най-нисък дял на разходите за тези стоки. В изброените страни жителите харчат не повече от 1,6% от потребителските си разходи за алкохол и тютюн. Румъния има най-висок дял на “лошите навици”(8,2%), България (5%) и Сърбия (4,9%)“, се казва в съобщението.

Според този показател Русия заема 25-то място (3 процента). Същият показател е и в Беларус, а приблизително една и съща сума изразходват за лоши навици в Хърватия, Чехия и Холандия (2,9%) и Словакия (3,1%).

Оценени са и разходите на европейците за кафенета, ресторанти и хотели. Най-високите разходи са в Швейцария (11%), следвана от Гърция (10,8%) и Испания (9,9%). Най-ниските разходи са за жителите на Румъния и Молдова (1,9% всеки), както и в Беларус (2,8%), Украйна и Хърватия (2,9% всяка). В Русия – 3,5%.

И накрая експертите от РИА Рейтинг проучиха колко хората от различните страни харчат за свободно време и култура. “Лидерите тук са икономически проспериращите западноевропейски страни – Швеция (18,7%), Великобритания (13%) и Австрия (11,5%). Освен това при първите две държави дяла в разходите за свободното време и културата дори надвишават дела на разходите за храна”, се казва в проучването.

Делът на разходите за култура и свободно време в Русия е 7,7%. Жителите на Молдова харчат най-малко за дейности от този вид (1,5%), малко повече в Северна Македония и Казахстан (1,8%).

Comments

comments