Българският международен транспорт пред фалит, ако бъдат приети новите европейски правила в бранша

images

12 000 български транспортни фирми са изправени пред фалит, ако бъдат приети новите европейски правила в бранша, известни като „пакета Макрон“.

България е изчислената жертва от промяната в правилата за превозите“, коментира министърът на транспорта Росен Желязков след като Съветът на ЕС одобри общото си преговорно становище по промяната на правилата за извършване на международни товарни пътни превози. Той заяви, че все пак ще се изчака гласуването в ЕП и след това  България ще реши дали има основание да заведе дело в съда на ЕС за новите правила.

Решението на Съвета на ЕС на практика „връща“ преговорите по пакета там, откъдето започнаха преди повече от година. Почти всички предложения за промени, против които хиляди български превозвачи протестираха, на практика получиха „зелена светлина“. Единственият компромис, който е направен е, че не камионът, както се предлагаше, а само шофьорът ще трябва да се прибира на 4 седмици.

Към този момент срещу споразумението се обявиха Полша, Унгария, България, Литва, Латвия, Хърватска, Малта. Но Чехия, Словакия и Румъния, които ни подкрепяха до този момент, са гласували „за“ промените.

Българските международни транспортни превозвачи обмислят протести в Брюксел или Букурещ, ако промените в пакета „Мобилност едно“ бъдат приети окончателно. Румъния поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от януари 2019  и  Румъния е сред „отцепилите се “ от лагера на страните „против“ .

Автомобилният превоз на стоки е заема близо 70% от вътрешния транспорт в ЕС. В бранша работят  600 000 транспортните фирми,  12 000 от тях са български с общо 70 000 камиона и 190 000 български шофьори.

Ако пакетът „Мобилност едно“ бъде приет, голямата част от българските транспортни фирми ще трябва или да съкратят персонал, или да увеличат цените, на които превозват, или да фалират.

 

Comments

comments