Българският ИТ- сектор е за по-силна дигитална Европа

DigitalEurope

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) подкрепя Манифеста на DIGITALEUROPE за по-силна дигитална Европа през 2025 година, съобщиха от Асоциацията. „Европа разпознава в цифровите технологии бъдещето си. Ние също“, посочи Огнян Траянов, председател на Управителиня съвет на БАИТ. Документът беше представен на събитието Masters of Digital, което се състоя в Брюксел.

Манифестът дава песпективата за развитието на цифровите технологии, иновациите и изкуственият интелект, коитода осигурят на хората в Европа конкурентни работни места, по-добро здраве и по-добри обществени услуги.

Вярваме, че за устойчива, просперираща и по-силна Цифрова Европа, има 7 ключови области на въздействие, които трябва да бъдат разгледани от всички лица от индустрията, вземащи решения, както и от правителствени ръководители и институции от публичния сектор“, се казва в  документа.

Манифестът посочва ключови показатели за успех и ефективност, които е необходимо да бъдат достигнати в следващите пет години. Сред тях:

–         15% от малките и средни предприятия (МСП) да продават онлайн в други европейски държави;

–         Европа трябва да преквалифицира по-голямата част от работната си сила;

–         Европа трябва да спести 26 милиарда тона емисии на CO2 чрез дигитализиране на ресурсоемките сектори;

–         европейските страни следва да изразходват 3% от своя БВП за научни изследвания и иновации;

–         повечето европейски предприятия трябва да имат ясна стратегия за киберсигурност;

–         75% от гражданите на ЕС следва да използват услугите на електронното управление;

–         Европа трябва да бъде дом на 25% от световните „еднорози“.

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел приветства Манифеста за по-силен цифров Европейски съюз. „Това са важни размишления за това какви са следващите стъпки за нашия цифров единен пазар, за да гарантираме, че утре нашият съюз ще е по-сигурен, по-конкурентен, по-приобщаващ и глобален дигитален лидер“, посочи еврокомисар Габриел.

По време на събитието българският еврокомисар връчи наградата Future Unicorn Award 2019. Победителите са компании от Дания, Великобритания и Финландия. За отличието на DIGITALEUROPE се надпреварваха компании от цяла Европа, като журито излъчи 16 финалисти от всички сектори, включително финансови технологии, образователни технологии, електронно здравеопазване, мобилност, енергиен сектор и много други.

Сред номинираните финалисти беше и българската компания Out2Bound.

Comments

comments