Българският хелзинкски комитет с 10 въпроса към Иван Гешев

ad4a11fd59b89acb141064565294d552

Българският хелзинкски комитет е изпратил до Висшия съдебен съвет десет въпроса, които да бъдат зададени при изслушването на единствения номиниран за нов главен прокурор Иван Гешев на пленума на ВСС на 24-ти октомври, съобщи БНР.

Въпросите са свързани с изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България, сред които е и „Колеви срещу България“, свързано с констатацията, че липсва механизъм за търсене на наказателна отговорност от  главния прокурор.

Неправителствената организация дава отрицателна оценка на процедурата за избор на нов главен прокурор и на качествата на Гешев. Негативната си оценка Българският хелзинкски комитет мотивира с ниското обществено доверие, което е функция от отсъствието на втори кандидат и необичайната активност в подкрепа на единствения.

Въпросите на БХК са свързани както с правомощията на главния прокурор, така и с изказвания на самия Иван Гешев:

–  Ще работи ли за въвеждането на механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор;

–  Смята ли, че е необходима реформа в структурата и/или в правомощията на държавното обвинение;

–  Какво е виждането му за разделението на властите;

–  Как ще преодолее тенденцията за увеличаване броя на съдебните дела срещу прокуратурата;

–  Смята ли, че трябва да бъде въведен съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство;

–  Какви според него промени в законодателството или в практиката са необходими  за качествено разследване на престъпленията от омраза.

Българският хелзинкски комитет  е първата неправителствена организация, която огласява въпросите си към Иван Гешев. Срокът за това изтича на 16-и октомври, а ВСС е задължен да ги публикува на сайта си.

Comments

comments