Български правоохранителни служби взеха участие в международна операция на Европол

bop_5

Международната операция, под наименованието „Съвместни дни за действие срещу трафика на хора с цел трудова експлоатация в селскостопанския сектор“, се проведе между 16 и 20 септември 2019 г.

В операцията, ръководена от Франция, участваха правоприлагащи органи от Белгия, България, Кипър, Португалия, Испания и Холандия. От българска страна действията се осъществяваха от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Изпълнителна агенция „Главна инспекция на труда“, Национална комисия за борба с трафика на хора, със съдействието на Главна дирекция „Гранична полиция“. На територията на страната ни бяха проверени над 200 лица, с рисков профил по отношение трафик на хора, и над 10 фирми, занимаващи се с набиране на селскостопански работници. На пътуващите на граничните пунктове се раздаваха превантивни материали, провеждаха се и беседи с тях. В рамките на тези дни за действие, бе проведена съвместна операция с френските власти, в хода на която бяха установени 167 жертви на трафик на хора, с цел трудова експлоатация и задържани четирима извършители /трима български и един френски гражданин/. Иззети са вещи и предмети, които са от значение за делото, разпитани са множество свидетели по случая.

По време на Съвместните дни на територията на ЕС са проверени 478 селскостопански обекта, 7372 души и 179 превозни средства. Установени 37 заподозрени лица и 302 потенциални жертви. Съвместните усилия доведоха до идентифицирането на 44 заподозрени в трафик на хора за трудова експлоатация, седем от които бяха арестувани. Установени са 39 възможни нови случая на трудова експлоатация. В петдневната международна операция участваха над 400 служители от седем държави членки.

Селскостопанският сектор е особено уязвим от експлоатация на труда. Повечето от уязвимостите са свързани със сезонния характер на работата, ниските заплати и следователно използването на сравнително нискоквалифицирана работна сила, идваща обикновено от скромен произход в по-бедните региони.

В повечето случаи работниците се набират за периода на прибиране на реколтата от техните страни. Компаниите, които наемат сезонни работници, им обещават добри заплати, транспорт и настаняване. Обикновено реалността се оказва много различна; с ниска или никаква заплата, нечовешки условия на живот, изключително дълъг работен час и т.н.

Comments

comments