България очаква 55 квоти за олимпийските игри в Токио

62a6ded6c210d7c38eb81f34878626ca

Увеличение на квотите за олимпийските игри в Токио и спечелване на повече медали очаква министърът на спорта Красен Кралев от българските спортисти, пише Дневник. Изданието  се позовава на неговото изслушване в парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта, където министърът  представи прогнозата на министерството за 55 квоти.

Това е с 10 повече от игрите в Рио де Жанейро преди четири години.

До този момент България има сигурни 10 квоти за Токио – две в плуването, две в спортната стрелба, две в леката атлетика, три в художествената гимнастика и една в борбата. „Пращаме 14 спортисти за тези десет квоти, които имаме за момента. Това обаче е първоначална цифра. За сравнение – в Рио имахме представители от 14 вида спорт, 45 квоти и 53 участници“, обобщи Кралев пред парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта.

Министърът представи пред комисията прогнозите на спортното министерство за квотите, които България може да вземе за игрите в Токио. Според Кралев в почти всеки спорт може да има същия или дори по-голям брой участници от олимпиадата в Рио. „Големият въпрос е в тениса, където не се знае дали Григор Димитров ще участва в купа „Дейвис“.“

„По начина, по който ги смятаме, сега очакваме 55 квоти да се получат. Това е оптималният резултат, който можем да получим. Надявам се и съм сигурен, че имаме възможности за по-добро представяне като брой медали“, каза Кралев.

Спортовете, в които България нямаше представители в Рио, но се очакват такива в Токио, са карате, вдигане на тежести и таекуондо.

В Рио България спечели три медала – сребро на Мирела Демирева в скока на височина, бронз на Елица Янкова в категория до 48 кг в борбата и бронз на ансамбъла по художествена гимнастика.

 Реформи в борбата

Освен спортовете като бокс и художествена гимнастика, които получиха високи оценки от Кралев, на обратния полюс е борбата. Спортът, който е №1 по получени държавни средства за финансиране, има само една спечелена квота дотук.

През 2019 г. Българската федерация по борба получи 3 милиона лева, от които 1.536 млн. лева са за олимпийска подготовка.

„За съжаление най-голямо отстъпление имаме в борбата. В Рио де Жанейро през 2016 г. имахме 11 състезатели, а засега сме спечелили само една квота. Очакваме още между седем и девет квоти. Вероятно ще имаме отстъпление в броя на състезателите, но се надявам на по-добър резултат в спечелването на медалите.

Засега борбата има само една квота, спечелена от Тайбе Юсеин

Според министъра на спорта България има шанс за минимум два медала в женската борба и медал в мъжката класическа борба.

„Отстъплението е много сериозно в свободната борба. Там положението наистина е много зле, много лошо. Многократно имахме разговори с ръководството на федерацията. Мисля, че трябва много сериозна реформа в борбата, особено в свободния стил“, уточни Кралев.

По думите му в женската борба се отчита добра работа и увеличение на занимаващите се със спорта.

Comments

comments