България няма да спре Скопие за ЕС, но ще постави ясни условия да не си „играе с историята“

be37eaf7c999a3f9ebc56f1b5661aeb7

„Каракачанов като войвода е по-твърд, шамарите са му в речника, ние сме по-дипломатични“, разясни Борисов.

България ще подкрепи Северна Македония да получи дата за начало на преговори за влизане в Европейския съюз, но ще постави ясни условия да „не си играе повече с историята“ и при необходимост ще я спре по време на преговорния процес. Това обясни премиерът Бойко Борисов в понеделник след консултативната среща при президента Румен Радев за политиката на страната към Скопие. Очаква се на 17 октомври европейските лидери да вземат решение за начало на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС, като в навечерието на форума вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заплаши, че ще напусне управлението, ако правителството не излезе с категорична позиция, че няма да подкрепи Скопие заради проблемите с историята.

Премиерът Бойко Борисов не се съобрази с него, а той от своя страна обясни, че всъщност не бил давал ултиматум. „Каракачанов като войвода е по-твърд, шамарите са му в речника, ние сме по-дипломатични“, разясни Борисов, а Каракачанов добави, че поведението му имало „възпитателна цел“.

Президентът Румен Радев коментира след срещата, че са необходими „незабавни действия за национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българският национален интерес“. По думите му още в началото на преговорите със Скопие, трябва да бъдат поставени условия и да е ясно, че ако те не бъдат изпълнени, Северна Македония няма да премине към следващия им етап.

Правителството от месеци дава противоречиви сигнали към Скопие, като Борисов и външната министърка Екатерина Захариева разчитат на по-дипломатичния тон, а Каракачанов Каракачанов плаши, че България може да наложи вето на членството на Северна Македония в Европейския съюз. На този фон общата комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси, буксува и в двете страни периодично се развиват анти кампании, въпреки че преди две години подписаха Договор за добросъседство. Ако спрем Северна Македония, в историята ще бъде записано…

„Ако спрем Северна Македония, в историята ще бъде записано, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това да реагираме. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето“, каза Борисов.

 

Външната министърка Екатерина Захариева обясни, че София може да реагира при отварянето и затварянето на всяка една от 35-те преговорни глави. Борисов поиска общата комисия, която трябва да изчисти историята от спорни въпроси, да направи бързи заседания преди планираното за 15 октомври и да се постигнат конкретни резултати. Представителите в комисията от македонска страна обаче не дават сигнали че са готови да действат бързо, а дори се отказаха от някои вече договорени постановки. „Нека приемем, че сме братски народи“ „Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Има доста неща, по които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора“, коментира Борисов. „Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП“, добави премиерът.

„Тези хора се подиграват с нас“ Каракачанов от своя страна каза, че очаква кабинетът да формира позиция, която да даде много ясен сигнал към Скопие, че времето на „тупкането на топката“ е свършило. „Тези хора се подиграват с нас да печелят време“, каза той. Само преди няколко часа обаче Каракачанов заплаши, че ще напусне управлението, ако правителството не излезе с категорична позиция, че няма да подкрепи членството на Северна Македония в Европейския съюз заради проблемите с историята. Той обясни пред Нова телевизия, че на този етап България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато ”не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Северна Македония“.

Македонците пак си „харесаха“ цар Самуил Скопие и София подписаха договора за добросъседство през 2017-та. Според него общата комисия трябва да изчисти проблемните тълкувания на историята, но засега тази комисия постига ограничен успех. Скопие първоначално призна, че цар Самуил е български цар, но сега е на път да се откаже от тази позиция. Споровете се разпалиха около историческата фигура на Гоце Делчев. Причина за разминаването бе предложението на македонската страна да се чества 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие.

В крайна сметка македонският президент Стево Пендаровски каза, че Гоце Делчев е българин, който се е борил за независима Македония. След това обаче той се върна към предишни македонски тези. Идва Втората световна война Миналия месец премиерът Бойко Борисов поиска от Скопие до октомври да бъде изчистена спорната история. Какви точно резултати комисията може да постигне до октомври обаче е неясно. Дотогава историците едва ли могат да стигнат до периода на Втората световна война, който се очертава като най-спорен.

Източник: Mediapool.bg

Comments

comments