България е на първо място в ЕС по прилагане на евтини антибиотици в болниците

 

 

лекарства-бгнес

България е държавата в Европа, която за миналата година е ползвала най-много евтини антибиотици – цефалоспорини трета генерация, в лечебните заведения, съобщи на пресконференцията доц. д-р Иван Иванов, завеждащ националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ по повод започналата световна седмица за отговорно прилагане на антибиотици.

По думите му болниците купуват масово този вид антибиотици, тъй като те са най-евтини и печелят обществените поръчки. Вследствие болниците ги прилагат и в случаи, за които те не са ефективни, като например след операция за превенция на инфекция. Според Иванов трябва да се възприеме практиката от други държави, където в подзаконови нормативни актове е уредена правилната употреба на антибиотици, да се напишат стриктни правила и да се предвидят дори санкции при неправилното и ненужно приложение.

В доболничната практика положението според Иванов е по-добро, като и там се изписват подобни евтини антибиотици, но като цяло показателите на България за приемани антибиотици в доболничната помощ са под средните за Европа. В същото време той коментира, че трябва да се насърчат лекарите и пациентите да наблягат на мигробиологичните изследвания и антибиограмите, преди да се пристъпи към предписване на антибиотик.

Проф. Христо Даскалов, ръководител на Националния център по безопасност на храните обяви, че България е една от шестте европейски страни с най-печални резултати по отношение и на използването на антибиотици в земеделието и по антимикробна резистентност сред животните, от които се произвеждат хранителни продукти. Даскалов отбеляза, че в Холандия например, където са приели и прилагат усилено на практика в последните шест години национална междуинституционална програма за правилната употреба на антибиотици, са намалели с 65 на сто случаите на употреба на антибиотици при животни. В Англия – този процент е спаднал с около 40 на сто за около 4 години.

Специалистите призоваха правителството да приеме плана за междуинституционални действия, техните колеги – лекари  от  ветеринарната и хуманната медицина, работещите в аптеките, пациентите, всички заедно да работят за намаляване на неправилната употреба на антибиотиците. /www.dnevnik.bg/

Снимка: БГНЕС

Comments

comments