БСП няма да се върне в парламента, условията към ГЕРБ остават

76e6293c6e86fba8c69624674977a611_big

БСП няма да се върне в парламента, условията към ГЕРБ оставатВъпреки призива на държавния глава, народните представители от „БСП за България“ няма да се върнат в пленарната зала при обсъждането на президентското вето върху Изборния кодекс. Това обявиха заместник-председателите на парламентарната група Крум Зарков и Георги Свиленски.

Чухме призива на Президента да се върнем в пленарната зала. Чухме и разбираме този призив, но БСП прие нелекото решение на своя Национален съвет с ясни условия, а те към момента не са изпълнени„, коментира Крум Зарков и добави “ Приветстваме президента Румен Радев за ветото, което наложи върху последните промени в Изборния кодекс„.  

Според социалистите, от ГЕРБ  готвят поредния „парламентарен цирк“, при който ще жонглират с ветото, ще избират от него това, което им харесва и това, което не им харесва. „БСП няма да участва в този цирк„, каза  Крум Зарков.

Георги Свиленски припомни условията, поставени от БСП. Първото е за изчистването на изборните списъци от „мъртви души“ и за съставянето на регистър на избирателите. Въвеждането изцяло на машинно гласуване е второто искане на левицата, срещу което и днес от ГЕРБ имаха възражения. Възможността всяко едно изборно решение да се облажла пред ВАС е третото условие. От ГЕРБ заявиха, че промените в Изборния кодекс не отменят подобна възможност. От БСП настояват още да се върне квалифицираното мнозинство от две трети, с което се взимат решенията в изборните комисии.

Снимка: БГНЕС

Comments

comments