БСП и ДПС провалиха заседанието на НС заради машинното гласуване

glasuvane_mashini_bgnes

БСП и ДПС провалиха заседанието на парламентав петък, на което трябваше да бъде прието на първо четене премахването на малинното гласуване за местни и парламентарни избори. Двете партии не се регистрираха в началото на заседанието. Управляващите от ГЕРБ на три пъти се опитха да съберат кворум с помощта на “Обединени патриоти”, но успяха да докарат до 120 присъстващи депутати при нужни 121.

Сегашният Изборен кодекс предвижда на предстоящите местни избори да се използват 6000 устройстваза машинно гласуване, а след това ­ в страната да се гласува само с машини. В началото на седмицата ГЕРБ, “Обединени патриоти“ и “Воля“решиха да променят закона, мотивирайки се с “тревожният” доклад на ЦИК за машинното гласуване на отминалите евроизбори. Докладът посочваше, че гласуването с машини е скъпо, има много грешки в протоколите заради него, а и не е особено предпочитано от избирателите. Първоначално от ГЕРБ обявиха, че ДПС ще подкрепи премахването на машините, но след ден от движението обявиха, че искат устройствата да останат.

ДПС подчерта, че държи на своята идея за разширяването на машинното гласуване и иска да има има машини в половината от избирателните секции. По информация на Mediapool ДПС наистина е дало своята подкрепа на ГЕРБ за отпадане на машинния вот поне за местните избори, а след това са променило мнението си./mediapool

Comments

comments