Британските депутати гласуват дали да блокират Брекзит без сделка

2f0574011c6f7dc1cb8fdcbc10d5323b

Британските депутати ще гласуват тази вечер дали да блокират излизането на Обединеното кралство от ЕС без сделка. Снощи те отхвърлиха ревизираната сделка за Брекзит на премиера Тереза Мей.

Тереза Мей отново загуби гласуването по нейната следка – този път с 149 гласа. При това положение Великобритания би трябвало да напусне ЕС без сделка на 29 март, но Тереза Мей бе обещала на депутатите правото на вот дали това да стане. След дебати в Камарата на общините тази вечер парламентаристите ще упражнят правото си на този вот.

Министърът за Брекзит Стивън Баркли, който продължава да смята, че сделката на премиера е най-доброто решение за Брекзит, заяви обаче следното, изправен пред избора – Брезкит без сделка или да няма Брекзит:

„Да няма Брекзит е катастрофално за нашата демокрация. Между тези два много неприятни избора, смятам че без Брекзит е по-големият риск“.

Британското правителство вече публикува насоки за бизнеса в случай на сценарий за излизане без сделка. В тях се казва, че Великобритания ще премахне митата за широк спектър от стоки и ще вземе мерки за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Това се прави с оглед на уникалното положение на Северна Ирландия. За останалата част от Обединеното кралство обаче ще има вносни мита.

Европейският парламент обсъжда резултатите от вчерашния вот в британския парламент. В дебатите участва заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс и главният преговарящ за Брекзит Мишел Барние. Евродепутатите ще обсъдят приоритетите по темата преди Европейския съвет на 21 и 22 март.
По-късно следобед Европарламентът ще гласува мерки за ограничаване на негативното влияние на Брекзит без сделка за европейските граждани и бизнес в областите транспорт и социална сигурност.

Източник: bnr.bg

Comments

comments