Британски депутати призоваха Мей да не допуска Брекзит без сделка

6f67ba74aa3b16c66e7cb4e28f0f94b8

Над 200 британски депутати подписаха писмо до министърпредседателката Тереза Мей, призовавайки я да отхвърли варианта за Брекзит без споразумение, пише британският в. „Гардиън“.

Бившата министърка на торите Керълайн Спелман, която заедно с лейбъристкия депутат Джак Дроми, е инициатор на писмото, съобщи, че депутатите очакват и среща с Мей.

Британската премиерка заяви в интервю, че гласуването по споразумението за Брекзита, което беше отложено миналия месец, ще се състои идната седмица. Дотогава тя иска допълнителни разяснения от ЕС, за да отговори на притесненията на депутатите.

Премиерът добави, че ще потърси начин парламента да получи възможността да оказва по-голямо влияние върху начина на договаряне на бъдещите отношения между Великобритания и ЕС.

Гласуването в долната камара на британския парламент на споразумението с ЕС за Брекзит ще се проведе на 14 или 15 януари, съобщи министър-председателят Тереза Мей пред БиБиСи.

Към момента обаче изглежда малко вероятно тя да получи подкрепа в парламента. Резерви срещу договореното от нея споразумение с ЕС има дори в собствената й Консервативна партия. Те се опасяват, че „предпазният механизъм“ за недопускане на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия може да остави Великобритания в обсега на правилата на ЕС за неопределено дълго време.

В същото време нито торите, нито лейбъристите, са готови да предложат и сериозно да работят за нов референдум.

Британците вече мислят по-различно

Ново социологическо проучване във Великобритания показва, че повечето британци искат страната им да остане член на Европейския съюз.

Ако се проведе нов референдум, 46% ще гласуват за оставане, 39% за напускане, а останалите нямат твърдо мнение или смятат да не гласуват, сочи проучването на социологическата агенция YouGov.

В този вариант съотношението между привържениците на Евросъюза и желаещите напускане е 54 към 46% при евентуално гласуване.

Преди година 52% от хората са били за напускане на ЕС.

Все още е възможен компромис с ЕС

Източници на в. „Гардиън“ в британското правителство съобщават, че все още е възможно да се постигне компромис с ЕС.

Според тях тази седмица ще бъдат направени изявления, целящи да спечелят подкрепата на тези депутати, които са против постигнатото споразумение с Брюксел.

Смята се, че между 55 и 71 депутати на торите планират да гласуват срещу постигнатото споразумението.

Демократичната юнионистка партия, чиито 10 депутати са необходими за одобряване на споразумението, също продължава да бъде против него, отбелязва в. „Гардиън“.

Брекзит без сделка – катастрофа

Брекзитът без споразумение би бил катастрофален, пише в. „Ню Йорк таймс“ в коментар, цитиран от БТА. Изданието отбелязва, че досега повечето новини и коментари за Брекзита засягат начина, по който Лондон и Брюксел ще уредят безпрецедентната си раздяла.

По-малко внимание беше отделено на начините, по които европейските правителства, компании и граждани ще се справят със стотиците промени, предстоящи след 29 март, независимо дали ще бъде постигнато споразумение.

Един от трудните въпроси е: какво ще стане, след като стотици милиони граждани на ЕС се окажат отделени от най-могъщия европейски финансов център – лондонското Сити?

За момента изглежда е възможно всичко да се случи по най-лошия възможен начин, без никакво споразумение между Лондон и Брюксел.

Скъпоструващо объркване

Много е вероятно Тереза Мей да не получи подкрепата на долната камата на британския парламент за предложеното от нея споразумение с ЕС, но европейците настояват, че няма да го преразгледат.

В резултат, може да се окаже, че една минута след полунощ на 29 март тази година Великобритания вече няма да бъде част от съюза.

Без споразумение търговските отношения между страната и блока ще се върнат към основните правила на Световната търговска организация – които предвиждат, че нито една от двете страни не може да третира другата по-добре, отколкото останалите си търговски партньори по света.

Ще се наложи въвеждането на митнически режим, а хиляди предприятия и милиони потребители от двете страни ще изпаднат в скъпоструващо объркване. Някои от тях поне имат планове – други още се опитват да ги изработят.

Невъзможни мечти

Поддръжниците на Брекзита твърдяха, че Великобритания може да се откаже от принципа на свободно движение на хора, но да запази свободната търговия с континента.

Това бяха невъзможни мечти – също като очакванията, че с приближаването на Брекзита Брюксел ще отстъпи пред британските искания. Въпреки щетите, които ще нанесе на останалите 27 страни от ЕС Брекзитът без споразумение, те остават непоклатими в посланието си към Лондон: това ще е болезнено за всички ни, но не можем да ви позволим да променяте правилата. Германия, която продава далеч повече автомобили в останалата част от блока, отколкото във Великобритания, настояваше за такава твърда линия.

Берлин не иска да загуби британските клиенти, но не може да си позволи да подкопае структурата на общия пазар, която е основата за продажбите му в останалата част от Европа.

Какво иска Мей?

Помислете обаче и за такъв вариант: Ами ако Мей всъщност иска предложеното от нея споразумение да бъде отхвърлено?

Тогава британският парламент ще трябва да се справя с цялата бъркотия на Брекзита, а повечето му членове също не искат Брекзит без споразумение. С изключение на крайните привърженици на Брекзита, все повече депутати са склонни да разрешат провеждането на нов референдум.

Разбира се, това ще намали доверието в демокрацията и ще задълбочи разделението в страната. Но вариантите са нов референдум или пропадане в икономическа пропаст. Остава Великобритания да прецени кое е по-малкото зло.

Comments

comments