Брифинг на ОДМВР-Благоевград: Стартираме проверки за безопасното протичане на ловния сезон

Blagoevgrad-NEWS
Blagoevgrad-NEWS

На брифинг в сградата на Първо РПУ – Благоевград бяха обявени превантивните мерки, които ще извършват органите на реда за безопасното протичане на ловния сезон 2019/2020 година.

На 5-и октомври се открива ловният сезон 2019/2020 г. за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня. По този повод сектор „Контрол на общоопасните средства“ в ГД „Национална полиция“ инициира извършването на инструктажи на ръководителите на дружинките по места от  съответните областни дирекции на МВР и СДВР. Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие.

Полицейски проверки започват във връзка с откриването на ловния сезон, обяви началникът на Охранителна полиция в Благоевград Антон Доклев. Те ще бъдат извършвани съвместно със служители на горските стопанства и ветеринарни лекари от Агенцията за безопасност на храните с цел спазване на правилата за био сигурност и безопастност при боравене с огнестрелно оръжие. Освен рутинните проверки ще се праят и внезапни хайки, които включват и проверка на ловците за употреба на алкохол и наркотици, което е абсолютно забранено по време на лов. Мерките се въвеждат със заповед на министъра на земеделието и горите, както и директора на ОДМВР – Благоевград старши комисар Дойчин Дойчинов с оглед африканската чума по свинете.

На територията на Благоевградска област от началото на годината има около 5000 диви свине, а броят на ловците надхвърля 10 000. Идеята е да се стимулира ограничаване популацията на дивите свине, която трябва да се сведе до 3000 в областта, заяви директорът на Регионална дирекция на горите – Благоевград инж. Сашко Попов, който участва в днешния брифинг в полицията заедно с шефа на Охранителна полиция Антон Доклев и д-р Атанас Григоров от Агенцията по храните.

От извършения анализ сектор КОС-ГДНП извежда най-честите причини за допуснати предишни инциденти :

–  стрелба по шум или неясно видима цел;

–   използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;

–  неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;

–  самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;

–  употреба на алкохол и упойващи вещества.

Това е поводът ГДНП да напомни в началото на новия ловен сезон някои от основните правила за безопасно поведение :

Участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;

Стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;

Стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

Comments

comments