Brexit може да се проточи

item_ukeubrexit

Висши представители на ЕС твърдят, че Великобритания няма да бъде готова да се раздели напълно със съюза до края на 2020 г., както предвиждат плановете за преходен период след Brexit. Брюксел се подготвя за много по-дълъг срок, а британското правителство може би мисли в същата посока, пише Reuters.

Дипломати в Брюксел посочват, че ключови неразрешени въпроси, включително бъдещите търговски връзки, кара мнозина да мислят, че преходът ще бъде по-дълъг. Двама висши европейски представители казват, че британските преговарящи преценяват отношението на другите правителства относно удължаване на 21-месечния преходен период. Лондон публично отрича да иска допълнително време.

Позицията на ЕС е, че ще бъде гъвкав. Франция обаче дава ясно да се разбере, че е против половинчатото оставане на Обединеното кралство с години в блока, тъй като така договорката може да стане постоянна и да доведе до неизгоден дългосрочен компромис.

„Никой не вярва в преход до края на 2020 г. Но не искаме да предлагаме веднага удължаване, защото това е предимство, което имаме над Лондон в преговорите“, посочва анонимен европейски представител. И допълва, че за британския премиер Тереза Мей ще бъде трудно да поиска удължаване на преходния период, тъй като заради обвързването на страната с правилата на ЕС, без да има право на участие в процеса на вземане на решения, това е крайно непопулярно сред поддръжниците на Brexit. „Да поискаш още време сега ще бъде разочароващо за тези, които искат напускане на всяка цена“, твърди европейският представител.

Capital.bg

Comments

comments