Борисов вече спасява милиони с недовършен завод за бъдеща ваксина

„Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България“, похвали се авансово премиерът

Премиерът Бойко Борисов за пореден път прояви безпочвен оптимизъм за справянето на страната ни с пандемията от COVID-19. Този път, на фона на протичащата с безброй проблеми и твърде далеч от очакванията кампания по ваксиниране, той заговори, че страната ни ще започне да произвежда българска ваксина срещу коронавируса. При това Борисов изрази твърда увереност, че всичко ще се развие бързо и успешно за страната ни, независимо от това, че в момента страната ни не е преминала нито един етап от изпитанията на подобна ваксина, камо ли да има получено одобрение.

„Имаме готовност за започване производството на български ваксини. Обещах пред Европейската комисия да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. За 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас“, с голяма убеденост каза Борисов при посещението си в новата фармацевтича база към „Антибиотик“ в Разград. „За наша радост, вие сте мислили далновидно и, докато другите започват да правят, ние сме на етап монтиране на машини“, поощрително каза министър-председателят пред присъстващите представители на завода.

Засега обаче думите му са повече мечти и добри пожелания. Както е известно, през февруари имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов заяви, че Българската академия на науката е готова през лятото да покаже прототип на българска ваксина срещу коронавирус, която да създава имунен отговор срещу всички мутации на вируса. По-късно стана ясно, че са необходими 120 000 лв. в помощ на разработването на родния препарат. Отделно са нужни по няколко месеца (при това в най-добрия случай) за всеки един от етапите за одобрение – изпробване върху доброволци, върху болни, както и одобрение от лекарствените регулатори.

Борисов бе посещение с традиционния си спътник в джипа – зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, а този път с него бе и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя е водач на листата на партията в 18 МИР – Разград.

Източник:segabg.com

Comments

comments