Борисов: Въпросите за медик без облекло просто ме взривяват

Да се зададе въпрос, че има медик без облекло, просто ме взривява, каза днес премиерът Бойко Борисов при посещение в една от фабриките, която произвежда защитни средства. Той беше информиран, че до момента са произведени 15 хил. бройки защитни облекла, а тази седмица ще бъдат издадени още 9 хил.

 

Седмично само тази фирма можела да предава между 10 и 15 хил. бройки. Борисов инструктира ръководителя на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски да пусне мейл до всички болници и обади ли се някой, че му трябват такива средства, до два часа да ги получава. „Ще информирам Европейският съвет днес, че сме над резервите и можем да им даваме. Да се презапасим и тогава да помогнем и на другите колеги“, допълни премиерът.

 

Борисов даде и нареждане да се събере мнение от медицински сестри и лаборанти доколко са им удобни защитните облекла, за да се правят подобрения, ако са нужни. Премиерът информира, че тест на плата на облеклата, проведен в рамките на 7 дни, е установил, че през тях не преминават никакви вируси. В същото време през стандартна медицинска престилка минавали 99.7% от тях. От фирмата казаха на Борисов, че вече работят и по изработката на медицински престилки от специалния плат.

 

 

Източник:dnevnik.bg

Comments

comments