Борисов: Следващите две-три седмици ще е пикът на COVID-19 у нас

 

Премиерът Бойко Борисов и Медицинският съвет към МС представиха данните от първия доклад на Съвета.

Председателят на Медицинския съвет проф. д-р Коста Костов заяви, че са напълно удовлетворени от работата си и това, което са създали е било изцяло прието.

Това са 400 страници на хартиен носител. Над 50 асоциирани членове на съвета са участвали в изработването на доклада.

Продуктът има три раздела – в първия са рагледани препоръки към извънболничната помощ, във втория – препоръки към болнични заведения, към третия има общи принципи за поведение и вземане на мерки.

– Медицинският съвет се обединява около становището, че прилаганите мерки за физическа и социална изолация са наложителни. В течение на епидемията същите могат да бъдат преосмислени и при благоприятното развитие – олекотени.

– Съветът възприема, че диагнозата на инфекцията с COVID-19 се основава на PCR тестове, а епидемологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване на всички останали в страната на лабораторни методи. Липсата на единно становище в ЕС относно надежността на скирнинговите бързи тестове ограничава употребата им.

– Съветът е единен, че е наложително към предприетите мерки да бъдат добавени практически изпълними алгоритми и стъпки, касаещи диагностиката, лечението на болестта и усложненията.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че всички медицински и немедицински кадри, които са на първа линия ще получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лв. Това на практика означава, че ще получат на практика 1537 лв.

Това са 1700 медицински и немедицински персонал в 34 лечебни заведения, което е 2,6 млн. лева.

3,4 млн. ще получат хората, които работят в центровете за Спешна помощ, РЗИ-тата и Националният център за заразни и паразитни болести.

Ананиев заяви, че ще предложи на МС да приеме проект на решение, с който да одобри договор с МЗ и китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия доставка на хидроксихлорофин сулфат и азитромизин-таблетки. Тези лекаства в своята комбинация дават добър ефект, каза здравният министър.

МС ще има извънредно заседание днес, за да приеме предложението, заяви премиерът Борисов.

По думите на министър-председателя, ако три дни има намаляване на болните, ще се издърпат мерките в страната назад. Световната практика е, че изолацията трябва да продължи и затова го правим, каза още той.

Има по света оптимистични варианти, че до седмици ще се създадат достатъчно надеждни тестове. Следва технологично време, за да дойдат на пазара. „Знаем, че ще дойде такова време- след платото, когато масово трябва да тестваме хората. Когато имаме – ще тестваме по 20-30 хиляди на ден“, каза Борисов.

Следващите две-три седмици ще е пикът на COVID-19. Все по-тежко ще става, допълни премиерът.

По повод слагането на маски Борисов е категоричен, че най-малко, ако си болен, маската ще предпази другите.

Той е възложил 2 млн. маски да се произведат и да се раздадат без пари.

Премиерът заяви още, че ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати. Народните представители от ГЕРБ обмислят също дарение на част от заплатите си. Това вече са го направили, ще го направят пак. ГЕРБ вече е дарила 100 000 от субсидиите, напомни Борисов.

Премиерът Борисов потвърди, че от началото на кризата са му направени два теста, които са отрицателни.

Румен Кофинов от Бул Био коментира статия в американската преса, че държавите с БЦЖ имунизация, които имат стабилна имунизационна програма за БЦЖ, са протектирани от заболяването, че са с по-малко болни и по-малко смъртни случаи.

„Ако това е вярно значи всички родени след 1951 година са протектирани. Но не е доказано за коронавирус и не може да се разчита на това“, каза Кофинов.

Той е категоричен, че не трябва да се прави масова имунизация, защото трябват между 3 и 6 месеца за изграждане на имунитет. Една ваксина също сваля имунитета и той става уязвим за други заболявания.

Министър Ананиев заяви, че към 16.00 часа вчера МЗ е получило по дарителската си сметка 3 милиона и 250 хиляди лева, а по ДМС сметката – 186 360 лв. Имената на всички дарители са качени в сайта на МЗ.

 

 

Източник:БНТ

Comments

comments