Борисов: Само обединена нация може да преодолее такава криза

“Ще започна от казаното от президента, че само една нация – обединена, силна, дисциплинирана, хладнокръвна, умна, може да преодолее подобна криза“, каза министър-председателят Бойко Борисов на започналата извънредна среща в президентството срещу разпространението на коронавируса.

“Както много колеги казаха – “ние сме във война с невидим противник. Както се казва, по-хубаво да беше армия, поне да я виждаме“, каза Борисов и подчерта:

“Сега започваме и ние като САЩ да разбираме колко е важна индустрията, икономиката – едно време я наричаха планова, но да не бъде дадена в Азия. Вие на няколко пъти чухте, но в Турция го ударих на молба, защото доставките, договорите с много държави, в един момент те казват – военно е положението, първо да си видим нашите граждани, което е правилно и вие го казвате, и ние го казваме и затова спираме износа“.

“Само че ние сме подвластни на договорите и на нашите разчети са на базата на този внос. Не само от Турция, но и от Китай, и от Виетнам за цяла Европа. Тези доставки бяха отказани навсякъде в Европа. И тъй като нашата икономика е отворена – на едно място правят едно, на друго друго, компоненти в различни държави – изведнъж блокираха всички заводи“, обясни Борисов.

“Имаме спиртоварни. Имаме няколко комбината, които правят по 1000 тона на месец. 60% от заплатата първия месец за тези, които са в принудителен отпуск ще поеме държавата, заяви още премиерът Бойко Борисов и похвали учителите:

Да похвалим учителите с програмите по БНТ2 и БНТ 4. Да останат пари за пенсии, нищо към този момент не заплашва пенсионната система. Тя се попълва от бюджета и трябва да се гарантира дълго време да остане от резерва да се попълва пенсионната система“, посочи той.

“Лесно е да се критикува, по-трудно е да седнем и всяка разумна мярка да я приложим да подобрим. Излизането на граждани извън границите освен ако не е за лечение или неотложна нужда, се забранява. Полагаме огромни усилия да докараме наши туристи откъде ли не, какви ли не упражнения се правят, подчерта премиерът.

“На работа, до аптеката, до банката, до хранителния магазин, това е движението и вкъщи, призова Борисов.

Междувременно премиерът Борисов получи уверението на унгарския му колега Виктор Орбан, че ще съдейства на българските граждани, чакащи на границата.

 

Източчник:БНР

Comments

comments