Борисов разпоредил на Караниколов да освободи борда на Банката за развитие

Премиерът Бойко Борисов е поискал смяната на ръководството на Българската банка за развитие заради отпуснатите 75 млн. лв. на колекторска фирма.

По думите на министър-председателя това е станало без знанието на принципала – министъра на икономиката Емил Караниколов. „Възмутен съм от това, което направи Българската банка за развитие и съм му разпоредил изпълнителни директори и борд да бъдат незабавно освободени. Той не е бил уведомен. Министърът да свиква борд и да освободждава всичко в него“, добави Борисов.

Ден по-рано Управителният съвет на Банката за развитие даде брифинг, на който бе обяснено, че парите са отпуснати, за да се осигури ликвидна подкрепа на две банки, които имат над 75 000 длъжници. Според изпълнителния директор на банката Стоян Мавродиев не е направено нищо нередно, а той е атакуван с фалшиви новини от кръга „Капитал“, пръв раздухал скандала със своя публикация.

Преди два дни парламентът разреши с актуализацията на бюджета на ББР да бъдат отпуснати 700 млн. лв. за подкрепа на бизнеса през търговските банки по време на кризата.//dariknews.bg

Comments

comments