Борисов поднови кампанията си срещу машинния вот

Ежедневните атаки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу машинното гласуване вече изглеждат като системна кампания за сриване на доверието в предстоящите избори. Макар да твърди, че партията му подкрепя употребата на устройствата, Борисов публично продължава да твърди, че те са манипулирани и това ще се отрази на изборните резултати.

Днес бившият премиер демонстрира това отношение при посещението си в Тетевен. Този път Борисов заговори за флашките, които се използват за прехвърляне на данните от машините. Първо представи информация – на изборите ще се използват 11 932 устройства, към които трябва да има 59 660 карти и 23 864 флашки. „Да си го представим: машина, карта, флашка – все едно пушка с патрони. Приемаме, че машината е пушката, а флашките са патроните”, обясни той авторитетно пред група поддръжници.

След това обяви, че в митнически склад на летището в София се съхраняват 28 кашона с близо 16 000 флашки. Те били разтоварени заедно с машините и оформени документално като митническа цесия. „Защо цесия? Защото цесията не излиза и не можете да я видите”, поясни неясно водачът на ГЕРБ на слушащите. Намекът на Борисов беше, че отново изникват неизвестни и подозрителни детайли по машинния вот – като 228-те устройства в склада на „Карго Партнер”, за които алармира миналата събота, и другите 150 бройки, открити впоследствие от прокуратурата на летище София.

От тук експремиерът се прехвърли към доставчика на машините „Сиела Норма”, но без да назовава фирмата поименно. „Може ли ние да си доверим изборите за президент и парламент на една частна компания? И нито ЦИК да знае колко са им флашките, къде са, колко са им картите, къде са, колко са машините, къде са?”, гневно говореше Борисов. Той с насмешка коментира версията на „Сиела Норма”, че част от новооткритите устройства са предназначени за резервни части. „Вие чули ли сте някой нормален, почтен, да си купи два телефона, за да може на втория да му ползва батерията или кабела? Такъв идиот не сте чували. Само че те ни правят на идиоти от много време. Що не купихте нови батерии, нови кабели? Това е чудовищна далавера, която се готвят да направят”, палеше се водачът на ГЕРБ.

Накрая, както обикновено, се прехвърли на съпредседателя на „Демократична България” Христо Иванов. „Ице, двамата харварда те издухаха, на картата няма да те има пак. Тамън се нагласиш да дойдеш, че от теб зависи нещо, дойде някой – дойде Слави, дойдоха сега Киро и Асен, все не можеш да хванеш ръка”, подигравателно обяви Борисов.

 

Стефан Янев завоалирано упрекна ГЕРБ за предизборните скандали

По-рано днес непрестанните скандали около изборната подготовка през последните дни предизвикаха служебния премиер Стефан Янев да реагира. В началото на днешното заседание на правителството той призова политиците да спрат с внушенията, че има нередности в организацията на изборите. Подразбра се, че се обръща към експремиера Бойко Борисов и партията му ГЕРБ, противници на назначения от Румен Радев кабинет, които непрекъснато излизат с твърдения, че се готвят манипулации с машинното гласуване. В същото време обаче, служебният премиер не адресира по никакъв начин тези обвинения.

Янев започна с това, че изборите са „основата на демократичния процес, механизмът, който реално ни дава възможност да влияем върху процеса на вземане на решения по отношение на това кой да управлява, как да управлява и какви политики да бъдат прилагани”. След което заяви, че твърденията за нередности в подготовката на изборите са „спекулации, чиято цел е да дискредитира изборите в предварителен порядък и да постави под съмнение автентичността и легитимността на изборния резултат”.

„Основната цел на тези внушения е да бъдат демотивирани българските граждани да излязат и да гласуват в изборния ден. Това е изключително тревожно. Недопустимо и осъдително е фундаменталното право на избор да се превръща в залог и, в крайна сметка, в жертва на тяснопартийни и конюнктурни интереси”, подчерта служебният премиер. И увери, че правителството му ще вземе всички мерки, за да могат българските граждани да гласуват свободно и спокойно. Не каза какво конкретно включват тези мерки.

Вместо това Янев се задоволи със следния призив: „Позволявам си да обърна внимание, че очакванията към политическите партии са да генерират идеи, да бъдат ангажирани с подготовката и разработването на управленски политики, а не с активни мероприятия, които целят да дискредитират основни демократични процеси и процедури. Последното не е от полза за никого, уверявам ви.”

В заключение премиерът изтъкна, че „българската политика се нуждае от смислена промяна и почтени хора, които да работят за родината си”. И апелира към българите да допринесат за тази промяна, като излязат да гласуват в неделя. Такъв е пътят към устойчив парламент и редовно правителство, подкрепено от стабилно парламентарно мнозинство, което да започне необходимите за страната ни реформи, допълни Янев. А накрая открои и приоритетната реформа – в правосъдието.

Къде да се съхраняват машините

Служебният кабинет одобри решение, с което се постановява, че до осигуряването на подходящи помещения – държавна собственост, за съхранение на устройствата следва да се използват частни помещения, наети от ЦИК. Те трябва да отговарят на редица изисквания, определени от комисията. Външната охрана на помещенията се поверява на МВР. А контролът върху съхранението на устройствата трябва да се упражнява от ЦИК. Достъпът до помещенията ще става само с позволението на комисарите.

С приемането на решението се позволява на изборните чиновници да получат необходимите средства, за да плащат наеми, докато държавата осигури складове.

 

 

 

Източник: Сега

Comments

comments