Борисов и синдикатите се разбраха

 

640-420-zasneha-film-za-pytia-na-dve-banknoti-ot-10-evro

Таванът на пенсиите няма да отпадне, а ще се увеличи на 1200 лева. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с лидерите  на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.  В срещата участваха вицепремиерът Валери Симеонов и финансовият министър Владислав Горанов.

Увеличението ще влезе в сила от 1 юли 2019 година. Разчетите показват, че  така 41 000 човека ще получат увеличение на пенсиите си до реалния им размер. Остават 21 000 души, чиито пенсии ще бъдат ограничени от тавана, обяви пред медиите след срещата Пламен Димитров. Според финансовият министър Горанов с  това темата за отпадането на тавана на пенсиите приключва. Според него  ще се решат 90% от проблемите, но няма да се допуснат „екстремно високи пенсии, които не са заработени“, а се дължат на несъвършенствата на формулата за изчисляването им в годините. Максималният осигурителен доход, още от 1 януари 2019 година, ще се повиши  от 2 600 лева – на 3 000 лева.

Договорено е още, бюджетът за социални помощи за отопление през предстоящия отоплителен сезон да  се увеличи с 40 млн. лева., стана ясно след срещата.

Кабинетът и синдикатите се разбраха предвиденото 10-процентно увеличение на бюджетните заплати да не става на калпак – ще има твърда част, която компенсира инфлацията, и гъвкава, която ще отчита индивидуалния принос на всеки служител.

Comments

comments