Борисов: ГЕРБ продължава да стои зад субсидия от 1 лев

72328dd7409a591d28feda9cba6c3561

След срещата на така нареченият  „голям коалиционен съвет“премиерът Бойко Борисов заяви: „ГЕРБ продължава да стои зад субсидия от 1 лев.

Партньорите в управлението – ГЕРБ и Обединени патриоти, обсъдиха  размера на партийната субсидия, след като правителството предложи намаление на парите за партиите от сегашните 11 на 1 лев за спечелен глас. Коалиционният съвет се събира, след като миналата седмица парламентът отложи гласуването на промените в Закона за държавния бюджет.

Съветът на управляващата коалиция е решил до края на юли да бъдат променени Законът за политическите партии и Законът за държавния бюджет с цел намаляване на партийните субсидии. Но данъчните закони нямо да се променят в рамките на мандата, защото  ще се влезе в противоречие с коалиционните споразумения.

Попитан за продажбата на ЧЕЗ, Бойко Борисов отказа коментар с думите: „Нека независимите регулатори си свършат работата. Там има квоти от всички политически партии, нека да ги оставим да се произнесат. И предишния път се направи политическа атака, но видяхме, че не е основателна”.  Премиерът и лидер на ГЕРБ не пожела да коментира дали бившия му заместник Цветан Цветанов е замесен в сделката, или не, като изтъкна довода, че той е извън ГЕРБ. „Колкото БСП могат да ги питат за Жан Виденов или ДПС за Местан”, илюстрира ситуацията лидерът на ГЕРБ, цитиран от NOVA.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов подчерат, чеоще тази седмица от „Обединени патриоти” ще инициираме консултации в Народното събрание с останалите политически партии, за да намерим разумния баланс и законите за политическите партии и за бюджета да бъдат обсъждани и разглеждани заедно”.

Заместник-председателят на „Атака” Десислав Чуколов обяви, че е взето решение до края на юли да се проведе Коалиционен съвет. „Когато сформирахме коалицията направихме коалиционно споразумение между Обединените патриоти и ГЕРБ с разписани задачи, които трябва да се свършат до края на този мандат. Ще се съберем и ще обсъдим кое докъде е стигнало, кое трябва да се засили”, обясни Чуколов.

Снимка:БГНЕС

Comments

comments