Болните с коронавирус в МБАЛ – Благоевград под 50, закриват ковидните легла в УНГ

Епидемичната обстановка след четвъртата ковидна вълна в Пиринско върви към нормализиране. Тенденцията за спад на разпространението на коронавируса остава устойчива, като броят на новите случаи за едно денонощие вчера беше 63, а заразната заболеваемост се снижи на 318 броя на 100 000 души население за 14 дни. Ситуацията в болниците се запазва спокойна, а хоспитализираните с Ковид в седемте лечебни заведения в Благоевградска област без усложнения  са 228, свободните легла за 139.  Намаляха и тежките случаи, като на интезивно лечение са 12 пациенти и за първи път свободните легла в реанимация са повече от заетите – 15 броя.  За съжаление, не са малко и починалите. За последната една седмица са починали 10 души само в МБАЛ – Благоевград.

Като цяло обаче болните с Ковид- 19 драстично са намалели. „На лечение  с коронавирусни инфекции без усложнения са 40 души.  9 са тежко болните в реанимация. Приемът на болни с Ковид-19 не е преустановен, периодично постъпват пациенти за хоспитализация, но вече е много по-спокойно. Предстои да съкратим ковидните легла в отделението по „Уши, нос, гърло“, което да остане чисто, за да може да постъпват други пациенти.  В момента там има двама пациенти с коронавирус, които ще преместим във вътрешно отделение”, заяви за „Струма“ зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов.

Така на практика на коледните и новогодишните празници пациенти с коронавирус ще постъпват за лечение в инфекциозно и вътрешно отделение, както и в ковидния сектор на хирургично. До края на годината няма да работи неврологично отделение, тъй като единствената лекарка д-р Фърговска е в отпуск, след като сама изкара четвъртата ковидна вълна в отделението, където е водила и двете си малки деца. Младата лекарка е взела специалност по неврология и трябва да се направи всичко възможно да се задържи в болницата, категоричен е д-р Костов. За привличането на млади лекари е необходима целенасочена социална политика и от страна на общината, която да осигури и жилища на медиците. Иначе лекарите в Пиринско се надяват да имат по-спокойни празници, а прогнозите за пета вълна да не се оправдаят.

 

 

 

 

Източник: struma.bg

Comments

comments