Болниците в страната се трансформират и реорганизират

 

Как ще се справи една от големите болници в Югозападна България – тази в Гоце Делчев?

След заповедта от Националния кризисен щаб: Болниците в страната правят всичко възможно да обособят отделения с реанимация за пациенти с COVID-19.

На места ще са нужни сериозни трансформации и реорганизации. Как ще се справи  една от големите болници в Югозападна България – тази в Гоце Делчев?

В тази болницата отделението по инфекциозни болести ще се превърне в отделение за болни от коронавирус. Големият проблем обаче е свързан с реанимацията, която в момента се намира в друга сграда и при нужда ще трябва да се търси начин да се измести.

“Ако напрежението ескалира, ние трябва да бъдем готови и да трансформираме по възможност такива отделения с възможности за най-вече дихателна реанимация”, обясни началникът на МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев д-р Владислав Улевинов.

В болницата правят всичко възможно да се оборудват с всичко необходимо, за да посрещнат евентуална вълна от болни. Засега леглата в реанимация изглеждат недостатъчно.

“Ще направим всичко по силите си да обособиме повече такива постове. Респиратори 4-5, може да се ползва и друга апаратура, хубаво би било ако имахме още”, допълва д-р Улевинов.

Отделението за коронавирус разполага с около 20 легла. При нужда ще се ползват и 20-тте легла от детско отделение, което ще бъде преместено, ако ситуацията ескалира.

„Недостиг имаме с персонала. Лекарите по принцип са малко в цялата държава, според мен, това се отразява на работата, доста хора лекари са в пенсионна възраст и правят компромис да идват на работа. Сестрите също са малко, като навсякъде”, каза началникът на Инфекциозно отделение д-р Костадин Итев.

А лекарите, които преди седмица изразиха готовност да напуснат болницата, все още са в предизвестие. Сред тях няма специалисти от инфекциозното отделение.

 

 

Източник:Нова тв

 

 

Comments

comments