Бойко Рашков: Имиджът на съдебната власт клони към нула

 

 

„Прокуратурата се поддава на политическо влияние. Недопустимо въпреки нейната независимост, гарантирана в Конституцията. Представям си какво ще стане, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт. Смятам, че подобни ръководители ще я направят придатък изцяло към някаква политическа партия, примерно ГЕРБ. Налага се политическата власт да положи усилия, за да постави правила относно поведението на главния прокурор и представителите на съдебните органи от ВСС”. Това заяви за NOVA вътрешният министър Бойко Рашков малко преди изслушването си в Народното Събрание.

Той добавя, че ВСС трябва да разглеждат всеки един сигнал отправен към тях:

„Припомням, че през миналата година, след като Гешев зае поста главен прокурор, много колеги от различни организации отправяха множество сигнали към ВСС, а те не им обърнаха внимание. Те се съдържат в този документ, който вчера правосъдният министър внесе във ВСС. Членовете на ВСС обаче решиха, че е изтекъл срокът, за който те важат и това е основание те да не бъдат разглеждани. Това е парадоксално”, каза Рашков

„Отзвукът в публичното пространство е неглижиран до степен, че тези публикации са вестникарски и нямат никакво значение. Но всъщност те имат огромно значение за имиджа на съдебната власт, който клони към 0 в този момент. Поради това, каквото и становище да имат членовете на ВСС, струва ми се, че е дошло време, в което съдебната власт трябва да реши този проблем категорично, а на мен ми се иска това да бъде направено и радикално”, каза още Рашков за NOVA.

За Бюрото по защита

„Бюрото е превърнато в орган за обслужване на главния прокурор по подобие на службата ОБО, която обслужваше членовете на Българската комунистическа партия”, каза Рашков.

Какво каза вътрешният министър от трибуната на Народното събрание

От трибуната на Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че журналисти също са били подслушвани.

Очаквайте подробности

Comments

comments