Бобоков показа СМС и с Борисов за либийския танкер

За прокуратурата подобна кореспонденция с президентския съветник е търговия с влияние, а с премиера – не

Пламен Бобоков показа, че е имал кореспонденция и с Бойко Борисов за скандала с либийския танкер „Бадр“. В ефира на Би Ти Ви той показа как е писал смс на премиера на 19 март 2019 г., че България има голям проблем с кораба и че ще стане голям международен скандал. Веднага след това той се срещнал с Борисов, който взел мерки, обадил се на либийския си колега и дори се видял с него.

Тази кореспонденция беше спестена от прокуратурата, която в същото време обаче охотно пуска в публичното пространство тази на Бобоков с президентския съветник Пламен Узунов, включително и за либийския танкер. И докато разговорите между Бобоков и Узунов според прокуратурата са търговия с влияние, то тези с Борисов не само, че не се определят по някакъв начин, но дори не се и показват.

Бобоков обяви, че е искал да помогне на държавата и на собствения си бизнес със случая с либийския танкер. Той изрази недоумението си как никой в България не иска да разследва мафията, която се опитва вече 2 години да превземе въпросният морски съд.

„Какво лошо съм направил аз, като съм се опитал да спася България от огромен международен скандал“, коментира Пламен Бобоков и уточни, че интересът му бил инспириран от негови бизнес интереси в Либия. Текстът на изпратеното от него съобщение до премиера гласи: „Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия, моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Въпросът е много сериозен“. Борисов му отговорил: „за какво става дума“. Бобоков написал: „за кораба“ и Борисов веднага го приел.

btvnovinite

Бизнесменът уточни, че наричал Борисов „бос“, защото бил „бос“ на държавата, бил началника. „Очевидно се познаваме отдавна“, допълни Пламен Бобоков, но каза още, че с премиера не били близки.

Той потвърди, че всичко, което прокуратурата е показала като негова кореспонденция с Пламен Узунов е истина, и той не вижда никакъв проблем в нея. Бобоков натърти, че за разлика от на премиера, то той няма телефонния номер на президента. 

Той обясни, че е предоставил телефона си на прокуратурата доброволно още на 28 май и потвърди достоверността на чатовете, но допълни, че не вижда нищо позорно в това да си общува с държавната администрация. Бизнесменът бе категоричен, че всичко в държавата се случва „с връзки“, но отрече да е „кадрувал“. По думите му, той просто е препоръчвал най-добрите хора.

„Впрягането на всички възможни канали за масово втълпяване, в основата, на което е прокуратурата. Не съм очаквал подобно поведение от държавен орган, който трябва да спазва законността в България. Изцепките на прокуратурата са в стил „Боливуд продъкшън“. Ние нямаме нищо общо с италиански боклуци и такъв внос. Ние внасяме само скрап“, заяви Бобоков и добави: „От 20 години имаме рециклиращ завод, а от 10 имаме три такива завода. Боклуците в Червен бряг не са наши. Това е абсурдно. Естествено, че може да намериш всякакви видове отпадъци. Това какво общо има с нас. Ние имаме 5,5 процента отпадък и те се предават за по-нататъшна утилизация по всички закони“. Той все пак каза, че самият той не се занимава с тази тема, както и че от няколко години насам дават боклука на фирми, които да се оправят с него в България.

Той каза още, че от 66 тома с доказателства на държавното обвинение, в 64 тома никъде не се споменава неговото име.

„В другите два тома са свидетелски показания. Истината е, че брат ми като изпълнителен директор е разписвал документи и договори, но те са съобразени с европейското и българско доказателство. Той е задържан в изключително тежки условия и не се проявява никакъв хуманизъм към човек, който 28 години е правил бизнес в България. Веднъж го видях в съда и отвреме навреме ми звъни по стационарен телефон. Липсата на доказателства срещу нас е причината за тази истерия в прокуратурата. Чатове, снимки – всичко това е насочено да втълпява какви черни и лоши хора са Бобокови“, каза бизнесменът.

„Тези хора не могат да ни хванат, защото не зависим от държавни поръчки. 1 процент от нашия бизнес са държавни поръчки. Корупцията е там, където са държавните поръчки. Не е в експортния бизнес, какъвто е нашият. Бизнесът на „Монбат“ е 220 милиона евро с 25 милиона евро брутна печалба годишно. Кой би рискувал такъв бизнес заради едни 600 000 евро“, попита риторично Бобоков.

Освен това той обяви, че Монбат изнася акумулатори за 74 държава, а пък Приста ойл за 53 страни масла.

Comments

comments