БНБ пуска нова банкнота от 50 лв.

1571397096

Промените са свързани с нови защитни елементи.

Българската народна банка пуска в обращение от 1 ноември нова серия банкноти от 50 лв. Общият дизайн и основните елементи се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение. Промените са свързани с нови защитни елементи.

На лицевата страна са изобразени портрет на писателя Пенчо Славейков, фрагменти от сградите на Народен театър „Иван Вазов“ и Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

На обратната страна са изобразени текстове от творби на Пенчо Славейков, илюстрация на птица от негова стихосбирка и фигура на поетесата Мара Белчева. Допълнителният знак за незрящи хора се състои от четири дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични ефекти се състои от редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на птица и Икар; цветен холограмен портрет на Пенчо Славейков; книга, променяща цвета си от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение; динамичен ефект „пламък“ с промяна на цвета от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно триизмерно изображение на числото 50.

Мастило с оптичен ефект – числото 50 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен ефект „пламък“, което при промяна на ъгъла на наблюдение се променя от златисто към зелено.

 

 

Comments

comments