Bloomberg: Илон Мъск продаде част от акциите си в Tesla

Основателят на Tesla Илон Мъск продаде акции на стойност повече от 1,1 милиарда долара, съобщи CNBC, позовавайки се на финансови документи.

Съобщава се, че Мъск вероятно е пласирал повече от 930 000 акции, след като е бил обвинен в укриване на данъци. Бизнесменът, обаче, все още притежава над 170 милиона акции на компанията.

Продажбата на акциите е факт, след като в Twitter бизнесменът заяви, че ще продаде 10% от акциите му на Tesla.

Основателят на Tesla още в събота туитна, че „напоследък се говори много за нереализираните печалби като инструмент за укриване на данъци“, така че той предлага да продаде 10% от акциите си на Tesla и е готов да вземе решение въз основа на проучване сред интернет потребителите. Повече от половината от гласувалите (57,9%) подкрепиха продажбата на акции.

The Wall Street Journal отбеляза, че Мъск остава е най-големият акционер в Tesla, като притежава около 17% от компанията, която се оценява на около 200 милиарда долара.

Мъск обясни и че продава акциите, за да плати данъците си. По-рано бизнесменът разкритикува предложения от демократите в Конгреса на САЩ „данък върху милиардерите“. След изказването му стойността на акциите на Tesla намаля, а капитализацията на компанията падна под 1 трилион долара.

Американската компания Tesla Motors е основана през 2003 г. като разработчик и производител на електрически превозни средства и свързани технологии. Компанията е със седалище в Пало Алто, Калифорния. Освен електрически превозни средства, компанията произвежда батерии и електродвигатели по собствена технология и ги продава на други автомобилни компании като Toyota и Daimler.

Според Forbes Billionaire Rating, който се провежда в реално време, на 1 ноември Илон Мъск стана първият човек в историята, чието състояние надхвърли 300 милиарда долара. /БГНЕС

Comments

comments