Благоевград с тежки глоби за замърсителите

novini.bg
novini.bg

Сериозни глоби, стигащи до 4000 лева, въвежда Община Благоевград за нерегламентирано изгаряне на опасни отпадъци, причиняващи сериозно замърсяване на въздуха. Заповедта е издадена от кмета Румен Томов, а контролът е възложен на съответните звена в администрацията, предаде БНР.

През последните години Благоевград попадна в топ 5 на най-замърсените градове в България. През зимния сезон в града трайно се измерват дву- и трикратно превишени нива на фини прахови частици във въздуха. Така беше и миналата седмица, показва справка в европейския индекс за чистотата на въздуха, сайт, който онлайн отразява данните на Европейската агенция по околна среда. Пиковите моменти са между вторник и петък, а обяснението е в три рецидивиращи замърсителя – отоплението на дърва, нафта и всякакви други отпадъци, които могат да горят с токсичен ефект, автомобилите и няколко фирми, които въпреки периодично налаганите санкции от държавната инспекция по околна среда, продължават да работят в полза на сериозното замърсяване. Почти ежедневно горят и материали на строителното сметище, което е на ръба на закона.

Заповедта на новия кмет, насочена срещу отровителите на атмосферния въздух в Благоевград, е най-коментираната тема в социалните мрежи. Градоначалникът Румен Томов сподели пред „Хоризонт“ идеята Общината да закупи специализиран автомобил с мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха.

 Срещу това възразиха еколозите от сдружението „За Земята“, тъй като изискванията към дървесината не са въведени към продавачите или към производителите на дървесината, а към потребителите, домакинствата.

„Така ще се затрудни контролът върху приложението на наредбата заради многото субекти. Контролните органи нямат правомощия да влизат в домовете на гражданите. Другият проблем с наредбата е, че не се посочва санкция. Задълженията трябва да бъдат на ниво бизнес“, каза в предаването „Нещо повече“ Ивайло Попов от сдружението „За Земята“.

Comments

comments