Благоевград почете 143 години от гибелта на Ботев

IMG_8821

С ритуал по полагане на цветя Благоевград почете 143 години от гибелта на големия български революционер,поет, публицист Христо Ботев. Цветя пред паметника на великия българин положиха представители на политически партии, представители на културни институти, представители на Военно формирование 26 400, общественици и граждани. Възпитаници на XI ОУ „Христо Ботев“ припомниха част от живота и делото на българския революционер. На площад „Народни будители“ отекнаха и заветните думи „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. Ритуалът в памет на Ботев и хилядите загинали за свободата на България започна с химна на Република България, в изпълнение на Биг Бенд- Благоевград.

В 12.00 часа ще прозвучат и сирените, в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Граждански дълг е всеки да сведе глава и да преустанови работа, докато звучат сирените.

Христо Ботев е една от най-ярките личности в българската история. В Румъния той подготвя и въоръжава чета, с която да се включи в Априлското въстание. При вестта за избухването на въстанието, четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба „Радецки“. На 16 май 1876 г. те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй и от там се отправят към Балкана. На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.

Comments

comments