Благоевград отбелязва 107 години от освобождението на Горна Джумая от турско робство

200px-Благоевград_-_panoramio_(2)

Днес Благоевград отбелязва 107 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от турско робство и присъединяването им към майка България.

Празничният ден започва в 9.30 часа с Панихида за загиналите за освобождението на Горна Джумая и полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. Тя ще бъде отслужена в църковния храм „Въведение Богородично“.

В 10.00 часа ще бъде издигнат националният флаг на Република България. Ще бъде извършен тържествен преглед на знамена и униформи на българската армия и полагане на цветя на паметника на Георги Измирлиев – Македончето.

В 10.45 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчениена площад „Мите Марков“.

В  11.15 часа започва  концертът на ансамбъл „Пирин“.

В 17.00 часа в драматичния театър  „Никола Вапцаров“  ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет и церемонията по връчване на наградите „Личност на годината“.

В 19.00 часа на площад „Македония“  започва  Вторият международен детски фолклорен танцов фестивал  „Ритми и багри“ .

Историческа справка:

На 5 октомври 1912 година е второто освобождение на Горна Джумая. Първото е през 1878 година, но по силата на Берлинския договор, Пиринска Македония е оставена в пределите на Турската империя.

На 5 октомври 1912 година българският цар Фердинанд отправя към народа манифест за обявяване на война, останала в историята като Балканската война. Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата с Турската империя, намираща се на моста на река Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград.

Българската армия продължава победоносния си поход на юг и така освобождава окончателно от туско иго целия Пирински край.

Comments

comments