Благоевград – домакин на кино-литературния фестивал CineLibri

logo_highres_3

Благоевград ще бъде домакин на  единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri – „Любов между редовете”. Той ще се проведе от 19 до 24 октомври в кино „Синемакс“. В рамките на шест дни ще бъдат представени специално подбрани филмови заглавия, създадени въз основа на литературни образци или посветени на именити писатели. Старт на фестивала ще бъде поставен с екранизацията на романа „На плажа Чезъл”.

Тази година фестивалът е с  мото „Любов между редовете”, а конкурсната програма включва впечатляващи кинопродукции, привлекли вниманието на световната критика и публика.Редица от тях са удостоени с отличия от най-големите международни фестивали. Сред тях е блестящата френско-канадска драма „Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел,  удостоена с пет награди „Сезар“, екранизация на едноименния роман на Пиер Льометр, носител на „Гонкур”.

В програмата  още  кинолентата „Да бъдеш Астрид”, която разказва малко позната история за появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата – Пипи Дългото чорапче. На 20 октомври зрителите ще могат да гледат епичния филм на Тери Гилиъм „Човекът, който уби Дон Кихот”, чийто трънлив път до големия екран сам се превръща в повод за филм. В Благоевград ще бъде излъчен и филмът „Книжарницата” (12 международни награди и над 30 номинации) по едноименния бестселър на Пенелъпи Фицджералд. Българското заглавие е „Безкрайната градина”, режисьорски дебют на Галин Стоев, който спечели наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала „Любовта е лудост” във Варна.

Билетите вече са в продажба.

 

 

 

Comments

comments