Бизнесът и властта отново на среща за тока, след това решават дали ще протестират

БГНЕС

Бизнесът и властта отново ще се срещнат в началото на март по темата с цената на електроенергията за индустрията в България.

„АОБР след втората среща с министъра на енергетиката ще вземе своето решение как да продължим по-нататък – дали по пътя на разговорите или чрез други по-радикални стъпки. Те включват и протестни действия, каквито имаше преди няколко години“, предупреди Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Пред журналисти той обясни, че на предната среща в средата на февруари са били набелязани над 20 мерки, които ще подлежат на разглеждане следващите дни.

„Тази тема е много важна, тъй като цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, без да броим доплащанията, които правим като такси задължение към обществото за неправомерната държавната помощ за централите в Маришкия басейн. Освен ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, се добавя и ТЕЦ 2, чрез решението на парламента. Правилният начин е да се развалят договорите за неправомерна държавна помощ, да се одобри механизъм за капацитет и да се проведе търг – които централи дадат по-добри цени, те ще получат тази ограничена държавна помощ. В такъв случай цената би била конкурентна.“, посочи Васил Велев.

Според него другата важна задача е либерализацията на пазара, което е необходимо условие да се одобри този механизъм и да се проведат тези търгове.

„В това отношение ние подкрепяме ускорена либерализация на пазара, съпроводена с обединяване на пазара, свързването ни с околните пазари на дълбочина с европейския пазар, така че местни играчи да не манипулират нашия пазар, което в момента се случва. Тези играчи са както е от БЕХ, така и големи търговци в частния сектор“, обясни Велев.

Днес АИКБ организира среща с браншовите организации на тема „Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес“. В нея участват представители от министерството на образованието, на икономиката, на труда и социалната политика.

„Една от важните теми е недостигът на човешките ресурси – подкрепа за реформите в образованието, висшето образование, подкрепа за активните действия на пазара на труда по облекчаване на трудовата имиграция. Агенцията по заетостта от износител на човешки ресурси, трябва да се превърне във вносител. Нееднократно сме били камбаната, че всяка година губим по 50 000 души на пазара на труда по демографски причини. Този недостиг не може да се компенсира само с повишаване на производителността. Всички в ЕС, освен нас, са предприели активни стъпки за облекчаване на процедурите за трудова имиграция. Искаме точно това, да приложим добрите практики у нас“, коментира Васил Велев.

 

 

Източник: dariknews.bg

Comments

comments