Бизнесмен от Дупница забави поръчка за мебели на екипа на Сотир Цацаров, плаща над 3 хиляди лева неустойка

съд

 Дупнишки бизнесмен е осъден да плати 3 032,83 лв. неустойка на Главна прокуратура, след като не е доставил и монтирал поръчаните от екипа на С. Цацаров мебели на обща стойност 43 526,17 лв., съобщава Struma.bg

На 04.10.2018 г. Главна прокуратура е сключила договор за обществена поръчка за доставка и монтаж на столове и мека мебел с дупнишката фирма “Над дизайн” със собственик Мико Точев Петров. Страните по договора се споразумели доставката и монтажът да се извършват в рамките на 39 календарни дни след заявката.

От представените пред съда доказателства става ясно, че една част от поръчката не е доставена, а друга е изпълнена след срока на договора, неустойката за което е в размер на 3 032,83 лв., която „Над дизайн” трябвало да изплати на 06.06.2019 г. Дупнишкият бизнесмен обаче не се е издължил пред Главна прокуратура.

Съдията по делото Мирослав Саневски е осъдил “Над дизайн” ЕООД да изплати на Главна прокуратура 3 032,83 лв. неустойка по договора за обществената поръчка плюс 349 лв. лихва. Решението може да се обжалва на по-горна инстанция.

Любопитното е, че дупнишката фирма е регистрирана в Агенцията за хора с увреждания, причината е, че в цеха за изработка на мебели част от работниците са с ТЕЛК решения. Така дупнишката фирма печели обществени поръчки в цяла България за обзавеждане на училища и детски градини, дори и в Агенцията за борба с градушките. Фирма „Над дизайн” е извършила доставка и ремонт на мебели чрез обществени поръчки за над 1,5 млн. лв.

Репортер на “Струма” се свърза със собственика на “Над дизайн” Митко Точев да коментира решението на съда в Дупница. Той заяви: “Мисля, че присъдата да платя обезщетение не е правилна, но срещу държавата не се скача и ще я платя. Никой не отчита, че в цеха работят инвалиди, които нямат достатъчно умения като здравите хора. Ние сме регистрирани в Агенцията за хора с увреждания. Търсим пари по проекти да осигурим добри условия на труд на хората и да може да се социализират. Тази година ни отрязаха, не получихме никакви средства за подобряване на мястото на труд и нова техника”, заяви М. Петров.

Comments

comments