Бизнесът „гледа с ужас“, докато Великобритания се подготвя за Брекзит без сделка

zx860y484_3364433

Британският бизнес излезе с остро предупреждение към депутатите, че рискуват да хвърлят зле подготвената икономика в хаос, ако не подкрепят сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей, предаде „Гардиън“.

След като вчера министрите се споразумяха за извънредно засилване на подготовката за Брекзит без сделка, включително и за поставянето на около 3500 войници в готовност да помогнат на правителството да се справи с евентуален хаос, ръководителите на няколко водещи британски работодателски групи заявиха, че страната не е готова.

Петте бизнес организации – Конфедерацията на британската индустрия (CBI), Институтът на директорите, Британската търговска камара, Федерацията на малките предприятия и Инженерната федерация на работодателите във Великобритания (EEF) – заявяват, че са ужасени от вътрешните борби в Уестминстър, където вотът за сделката на премиера бе отложен до средата на следващия месец.

„Отговорността за намиране на път напред е на 650-мата депутати в парламента“, се посочва в съобщение на бизнес групите. „Никой не иска да удължава несигурността, но всички трябва да помнят, че бизнесът и общностите се нуждаят от време, за да се адаптират към бъдещите промени.“

„Като водещи британски бизнес групи ние искаме от депутатите от всички партии да се върнат в избирателните си райони по Коледа и да говорят с местните бизнес общности. Надяваме се, че ще ги чуят и ще си спомнят за това, когато се върнат в парламента, бъдещият курс на нашата икономика ще бъде в техни ръце“, се казва още в изявлението.

Групите посочват, че много компании тепърва трябва да се подготвят за това, което до скоро изглеждаше като малко вероятен сценарий, и че е много късно за започването на тази подготовка.

„Бизнесът гледаше с ужас, докато политиците се фокусираха върху спорове вместо върху практическите стъпки, от които бизнесът се нуждае, за да се движи напред. Липсата на напредък в Уестминстър означава, че рискът от Брекзит без сделка се увеличава“, се казва още в съобщението.

Според петте бизнес групи, които представляват стотици хиляди британски фирми, заради липсата на напредък правителството е стигнало до момент, в който трябва да ускори плановете за варианта без сделка. „Ясно е, че просто няма достатъчно време за предотвратяване на сериозните размествания и нарушения само за 100 дена.“

Бизнес групите отбелязват, че вместо да инвестират пари и да засилват продуктивността си, компаниите трябва да отклоняват капитал за извънредни планове. „Има стотици хиляди, които тепърва трябва да започнат и не може да се очаква да са готови за толкова малък период от време.“

Източник: dnevnik.bg

Comments

comments