Бившият вътрешен министър Веселин Вучков – специален консултант за екшън сцените в новия български филм „Можеш ли да убиваш“

V_Vu4kov

Бившият вътрешен министър Веселин Вучков е специален консултант за екшън сцените в новия български филм „Можеш ли да убиваш“ на именития режисьор проф. Иван Ничев. Веселин Вучков е преподавател в ЮЗУ “Н. Рилски“ в Благоевград,  професор по наказателен процес.

„Можеш ли да убиваш“ е  разказ за седем млади българи, жители на Видин, които решават да се пробват като платени рейнджъри, за да се спасят от беднотията. Подготовката им с тренировки, учения и военни „маневри“ буди смях, но и размисъл за верските войни и съдбата на Европа.

Точно за сцените с полицейските и бежанските сюжети на филма са били нужни професионалните знания и опита на специалиста.  „Този филм за мен е едно изключително преживяване, нещо различно от всичко с което съм се занимавал. Това е едно вълнуващо приключение за мен и вече гледам на киното не само като любител и зрител, но и от гледната точка на това, какви усилия коства на екипа“, сподели за „Благоевград нюз“ проф. Веселин Вучков.

Филмът е заснет в град Видин и околностите, с няколко снимачни дни и в град Сливен.

Режисьорът Иван Ничев е и съавтор на сценария, заедно с Юрий Дачев и Татяна Гранитова. В главните роли са седем млади актьори – Ясен Попов, Ивайло Драгиев, Атанас Найденов, Александър Кънев, Николай Върбанов, Живко Джуранов, Иво Йончев. Участват и София Маринкова, Емилия Радева, Добри Манев, Елена Иванова, Кети Райкова и други. Оператор е проф. Иван Недков, в убедителна роля се изявява българският шампион по бокс Свилен Русинов. Музиката е на Стефан Димитров в съавторство с Пламен Велинов. Финалната песен „На случайна гара“ (по стихове на Иван Тенев и Александър Петров) е в изпълнение на Васил Найденов. На 2 март от 17:00 часа Васил Найденов ще раздава автографи за вечерната прожекция на филма в „София Сити Център“.

„Можеш ли да убиваш“ вече бе представен предпремиерно с успех в полската столица Варшава, в софийското кино „Люмиер“ и във Велико Търново.

Лентата тръгва от първи март в кината на 25 града в цялата страна, сред тях са Благоевград, градовете Гоце Делчев и Сандански.

Кой е Веселин Вучков?

Веселин Вучков е роден в село Стоб, община Кочериново. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, работил е като  следовател в столичното следствие, бил е преподавател  в Академията на МВР  и в още няколко университета в страната. Автор е на редица научни и публицистични трудове. Бил е народен представител, заместник-министър на вътрешните работи в първото правителство на ГЕРБ. На 7 ноември 2014 година е избран за министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов II“. Подава оставка на 4 март 2015 година.

Той активно съдейства за разкриването на една от най-новата специалности в Правно-историческия факултет на ЮЗУ –  „Национална сигурност“. Проф. Вучков чете лекции на студенти и по учебната дисциплина „Правен режим на разузнавателната служба“, където има богат опит като законотворец. Съавтор е на законите в сектор „Сигурност”.

768x432

 Актьорите от филма на Иван Ничев „Можеш ли да убиваш” 

Снимка: НДК

Comments

comments