Бившият благоевградски прокурор М. Лазарова внася чрез Граждански съвет при ВСС законови промени заради казуса „Скаптопара”

скаптопара

Гражданският съвет при Висшия съдебен съвет прие за своя кауза спасяването на археологическите разкопки край благоевградското с. Покровник и заради древния град Скаптопара в момента изготвя предложение за промени в Закона за културното наследство, които още тази седмица ще бъдат весени в съотвените парламентарни комисии за разглеждане. Идеята е евентуалните законови промени да бъдат форсирани и да минат през пленарна зала до месец, след което юристите в съвета са обещали да измислят спасителен план за античния град.

В петък членовете на съвета, председателстван от Магдалена Лазарова – възпитаничка на ЮЗУ, прокурор до 2003 г. в Районна прокуратура -Благоевград, а допреди 2 г. – и държавен обвинител във ВСС, са поканили благоевградската общественичка Здравка Чимева, арх. Красимир Лука и председателя на фондация „Свята България” Георги Чараклиев да чуят тяхното мнение за сътвореното от българските институции преместване на 2 обекта от Скаптопара и доколко те ще могат да се използват като туристическа атракция. Категоричното мнение и на тримата е било, че преместените древни сгради в момента представляват купчини камъни и че в този му вид античният град по никакъв начин не би могъл да бъде социализиран въпреки милионите левове, които АПИ твърди, че е дала за запазване на Скаптопара.

Спасителният план за разкопките, свързан първо със законовите промени, е бил даден от втория съпредседател на създадения през 2012 г. Граждански съвет към ВСС Мария Карагьозова, която е и председател на асоциация „Форум”, една от 16-те професионални и неправителствени организации, членуващи в съвета. Според Карагьозова Законът за културното наследство, който през последните десетилетия е променян повече от 20 пъти, е тотално объркан в частта „археологическо наследство”, където има редица текстове, които противоречат на ратифицирани от България европейски конвенции. Докато те не бъдат коригирани обаче, никоя българска институция не може да бъде накарана да се направи отбивка от магистралата към мястото, където са изсипани камъните, както и да се възстановят обектите във вида, в който бяха разкрити преди 2 г.

Тогава в тракийското селище, разположено на площ от 120 дка, бяха намерени непокътната гробница от римско време, църква, баня, канализация и цял мавзолеен комплекс от III век след Христа.

Тъй като старият град попадна в трасето на магистрала „Струма”, благоевградчани скочиха в защита на разкопките и настояха или трасето да бъде изместено, или да бъде намерен начин да се преместят самите находки. Имаше предложение за референдум, а в интернет се създаде група „Спаси Скаптопара”. Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви, че е готов проектът за преместване и теренна консервация на археологически ценности с експозиционна стойност, част от археологическия обект Зелен дол 2, като два от обектите – римската фамилна гробница и раннохристиянската църква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала „Струма“, ще бъдат запазени.

В резултат купчините камъни бяха изместени с 20-30 метра извън магистралата, а в нарочно прессъобщение АПИ подчерта, че с това приключват ангажиментите й – не била поемала ангажимент пред община Благоевград, нито са водени разговори за изграждането на отделен път до археологическия обект./ struma.bg

Comments

comments