Бившият директор на Камерна опера – Благоевград Лина Ангелова обжалва уволнението си в съда

2323

 

 

Бившият директор на Камерна опера – Благоевград Лина Ангелова, обжалва в съда заповедта за уволнението си от кмета на общината – Атанас Камбитов

Трудовият й договор е прекратен на 4.12.2018г. , заради съкращаване на един от двата щата – оркестрант – ударни инструменти, заемани от нея и Зинаида Христова.

Делото се разгледа днес от съдия Димитър Беровски. До разпит бяха допуснати като свидетели – музикантът от Камерна опера Благоевград – Румяна Калибацева и общинският съветник на ОБС – Злата Ризова.

Румяна Калибацева поясни, че не знае да е извършено преструктуриране на Камерна опера, както и това, че не е имало техническо оценяване на музикантите в оркестъра. Същото становище потвърди и зам,председателят на Общински съвет – Злата Ризова, която заяви, че общинските съветници са научили за проблема в Камерна опера едва след като са били предприети дисциплинарните мерки – уволнения на служител от операта. Тя заяви още, че в Общинския съвет не е постъпвал доклад, относно проблемите на Камерна опера Благоевград.

Адвокат Александър Мановски, който представлява защитата на ищцата Лина Ангелова пледира , че уволнението не е законосъобразно, поради липса на реален подбор при съкращаването. Защитата претендира искът да бъде отменен, както и да бъде възстановена на длъжността г-жа Ангелова и също така да получи обезщетение в размер на 6 работни заплати.

Адвокат Мановски посочи, че представеният протокол на Комисията по подбора е бил без дата.

Юристът на Община Благоевград в лицето на Мартин Лалев – началник отдел на „Правно-нормативно обслужване и човешки ресурси“ заяви, че съкращаването на щата – оркестрант – ударни инструменти е било наложено заради новото разписание на Камерна опера Благоевград.

На 25.02.2019г. се очаква решението на Районен съд Благоевград по трудовия спор.

Припомняме, че Лина Ангелова гостува в студиото на „Благоевград нюз“ , непосредствено след като тя и колегите й бяха получили предизвестие за уволнение. Разкритията „от кухнята“, които Ангелова направи пред нашия екип, вижте тук.

Comments

comments