Битката за храната в стола на европарламента

zx860y484_3950476

Служителите в Европейския парламент са бесни заради мълчаливото вдигане на цените в стола, което по думите им е оставило най-демократичната институция в ЕС с най-недемократичното обедно меню, разказва „Политико“.

Промяната, извършена наскоро, докато повечето евродепутати и персонал на институцията са на почивка или работят извън Брюксел, доведе до поскъпване с 25% или повече на някои продукти и предизвика официално оплакване от синдикати на служителите.

Порция пържени картофи, струвала преди според служители 2 евро, сега струва 2.50, а цената на супата за деня е скочила до 1 евро от 80 цента.

Увеличението включва прибавянето на белгийски данък добавена стойност, който преди не се начисляваше, както и вдигане на цените, съвпадащо с нови договори с частни търговци, влезли в сила на 5 август.

„Супата е едно, но салатите и дори кафето са много по-скъпи“, казва служител на европарламента от Полша.

Говорител на институцията заяви, че промените са били съобщени на депутатите и на персонала и преди, и след обявяването на новата тръжна процедура през декември 2018 г.

Служители на парламента обаче се оплакаха, че по-високите цени, съвпадащи с новите договори за доставчици, не са били обявени предварително, което довело до шок, докато наскоро пълнели подносите си за обяд.

Сол или може би табаско в раната добавя фактът, че цените в столовете на Европейската комисия и съвета са подчертано по-ниски, а според много хора в парламента тези институции получават ненужно благосклонно отношение от пресата и обществото.

В четвъртък миналата седмица супа от боб „Борлоти“ и паста в стола на еврокомисията се предлагаше за едва 63 цента. В парламента супа минестроне от органични зеленчуци струваше 1.30 евро, а лучена супа – 1 евро. Сто грама салата в парламента струва 1.30 евро в сравнение с 82 цента за същото количество в комисията. В парламента вегетариански кускус струваше 7.50 евро, а в комисията вегетарианското ястие, чили син карне, се предлагаше за 4.95 евро.

Причините

Според служители на парламента една от причините за относително по-високите цени е решението за премахване на субсидиите за данъкоплатците, които продължават да съществуват в другите институции, което значи, че всъщност цените са по-демократични, тъй като европейските гласоподаватели не могат да се насладят на субсидирани обеди.

Според протоколи от заседания на парламентарни служители през март субсидиите, стрували някога на европейските данъкоплатци 5 милиона евро или повече на година, на практика са били елиминирани и годишният бюджет за столово хранене е бил намален до по-малко от 1 милион евро. Парламентът управлява столове в Брюксел, Страсбург и Люксембург.

„Краят на преките субсидии за храна през 2015 г. и постепенното ценообразуване, свързано с развитието при цените на храните на пазара, позволи 70% намаление в бюджета на парламента за сектора на храните и ресторантите“, коментира говорител на институцията.

Служители на парламента обаче заявиха, че по-високите цени, начислени от новите доставчици, са само едно от няколкото увеличения през последните години, които по-рано са предизвикали оплаквания. А комбинирани с налагането на 12-процентов ДДС, който по-рано не беше прилаган, по думите им увеличението на цените на процентна база е надминало каквото и да било вдигане на заплатите./ ДневникComments

comments