Бисер Петков: Над 97 хиляди пенсионери в страната работят, бизнесът разчита на тях

phpxzrpgc_800x

Над 97 хиляди пенсионери в страната работят, като има увеличение на трудещите се възрастни спрямо същия период през 2018 г. Това стана ясно от отговора на социалния министър Бисер Петков на депутатски въпрос в днешния парламентарен контрол, свързан с възможностите за запазване на трудовата ангажираност на пенсионерите, съобщава Дарик.

Социалният министър посочи, че все повече бизнесът разчита на възрастните работещи и оценява опита, отговорността, дисциплината и трудовите им навици.

„По данни от наблюдението на работната сила през второто тримесечие на тази година заетите лица на възраст 65 и повече години са 97 700 души. Коефициентът на заетост за тази група е 6,6%, като ръстът в сравнение с второто тримесечие на 2018 г. е 1,3%. За сравнение средното равнище на заетост за Европейския съюз на хората над 65 години е около 6%“, цитира данните министър Петков.

Според него, в контекста на демографските тенденции, са важни мерките, които подпомагат възрастните да останат активни на пазара на труда.

„Лицата, придобили право на пенсия, могат да се регистрират в бюрата по труда и да ползват следните услуги – информация за обявени свободни места, посредничество при наемане на работа и психологическо подпомагане“, добави Петков./OFF news

 

Comments

comments