BIRD.bg : Две дела в съда и две споразумения – резултатът от специалния надзор на Гешев над “къщите за тъщи”

 

Автор: Атанас Чобанов, bird.bg

До момента са образувани 61 досъдебни производства, водят се две съдебни дела и две дела са приключили със споразумения на прокуратурата със собственици на къщи за гости, финансирани с европейски пари. Това съобщи прокуратурата в отговор на въпроси по ЗДОИ. БРРД поиска да разбере на какъв етап са разследванията година след като главния прокурор Иван Гешев разпореди специален надзор над преписките за къщите за гости.

От прокуратурата отказаха да дадат информация за номерата на делата и пред кои съдилища те са заведени. Отказана беше също така информация за номерата на прокурорските преписки и прокуратурите, в които са образувани. Със същото заявление по ЗДОИ поискахме и информация за производствата водени от прокуратурата по т.нар. “заменки”. Стана ясно, че има само едно производство за безстопанственост, водено в СГП, което не е приключило.

Отговора по ЗДОИ от прокуратурата на въпроси за преписките за къщи за гости и заменките.

Имената на обвинените и споразумялите се с прокуратурата остават тайна, но някои от тях са публично известни от откъслечните съобщение на държавното обвинение. Веднага след избухването на скандала през 2019 г. беше повдигнато обвинение на бившия зам.-министър Александър Манолев, от чиято луксозна вила тръгнаха разкритията на Биволъ и Благоевград Нюз. Впоследствие делото забуксува в съда в Благоевград след като няколко съдии си дадоха отвод. В изтеклите записи на премиера Борисов се чува, че той бил предупредил Манолев за предстоящото обвинение, което може да му е дало възможност да укрие доказателства и да повлияе на свидетелите.

Междувременно се разбра, че подставеното лице на Манолев – Ана Димитрова, която също е обвиняема, продължава да получава агросубсидии за гледане на крави, а също така и коронасубсидии със същата фирма, която е построила вилата на Манолев в Сандански с европари. За коронасубсидии са се вредили и други фирми на големци, бенефициери на къщи за гости.

До момента липсват данни имотът на Манолев да е запориран от КПКОНПИ. Разбра се, че чак през април 2020 г. запор върху имота е наложила НАП. Това е станало след като обвиняемата Ана Димитрова е ипотекирала вилата, предмет на обвинението, срещу голям кредит от финансиста Емил Хърсев.

През март 2020 г. се разбра, че прокуратурата е внесла обвинение срещу Миглена Янева от Батак. С фирмата си “Хрими Як” тя получила 371 520 лв. за къща за гости в Батак, която не била ползвана по предназначение.  Янева е съпруга на Ясен Янев – дългогодишен директор на МБАЛ Хасково, бивш депутат от НДСВ и зам. министър на труда и социалната политика. Миглена Янева е съдружничка в друга фирма с д-р Лилия Консулова, общински съветник от ГЕРБ в Хасково и майка на зам.-кмета Евгени Консулов, ключова фигура в скандала “Кумгейт” – разкри разследване на Биволъ.

Преди месец се разбра и за един случай на споразумение одобрено от съда. Окръжна прокуратура – Монтана се е споразумяла за условна присъда от 10 месеца с Дениса Иванова, собственичка на фирмата “Берктур” по обвинение за неверни сведения за получаване на евросредства за къща за гости в Берковица.

Странно е, че менте-проектите в Батак и Берковица не фигурират в списъка с наложени финансови санкции, разпространен от ДФЗ през ноември 2019 г. Тогава Фондът поиска от 160 юридически лица да възстановят 100% от субсидията, а на още 95 фирми беше наложена частична санкция. Сумата на поисканите обратно от ДФЗ европари първоначално беше 46,4 милиона лева, но след обжалвания на засегнатите намаля до 19.77 милиона лева. В момента се водят 210 административни дела между ДФЗ и собствениците на къщи за гости, които обжалват санкциите.

Първоначално прокуратурата се закани да провери всичките 760 къщи за гости. По неофициална информация на БРРД поне 200 проверки са приключили с отказ да бъде образувано досъдебно производство, като сред тях има три къщи на приближени на ГЕРБ и още една на човек на ДПС. За петте къщи в Борино на роднини на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ няма данни нито за финансови санкции, нито за образувана прокурорска проверка.

Comments

comments