BIRD: Заместник-министър на отбранителната промишленост на Русия е взел български „златен паспорт“

Александр Владимирович Хапов – бивш заместник-министър в Министерство на отбранителната промишленост на Руската Федерация (МИНОБОРОНПРОМ) е получил български златен паспорт срещу инвестиции. Той е ръководил и „Фонд за съдействие на прогреса в сферата на високите технологии с гражданско и двойно предназначение (Техно-Фонд)”.

Александр Хапов е назначен за заместник-министър в МИНОБОРОНПРОМ през октомври 1996 г. с постановление на тогавашния премиер Виктор Черномирдин, когато президент на Руската Федерация е Борис Елцин. Министерството е създадено през същата година и просъществува само до 1997 г., когато функциите му се поемат от Министерство на икономиката и Министерство на съобщенията и комуникациите на Русия.

Информацията за Хапов през този период е оскъдна. През декември 2002 г. той става ръководител на организация с нестопанска цел „Фонд за съдействие на прогреса в сферата на високите технологии с гражданско и двойно предназначение (Техно-Фонд)”. Фондът е закрит през януари 2008 г. Закрити са и други дружества с участие на Хапов, в които е бил учредител или ръководител.

Според общоприетата дефиниция изделие или технология с двойна употреба е изделие или технология, които обикновено се използват за граждански цели и не са предназначени за военна употреба, но потенциално биха могли да имат военно приложение, или да се използват за производство на военни изделия.
Факсимиле на данните от регистрацията на “Техно-Фонд”

Александр Хапов става български гражданин с указ 178 от 10.12.2019 г. по преписка номер 8130/2018. Проверка в Имотния регистър и в Търговския регистър показва, че той не притежава имоти и не участва във фирми в България. Това означава, че Хапов не е инвестирал в реалната икономика, а вероятно e закупил ДЦК или е внесъл пари на влог в българска банка, каквито възможности даваше тогава законът за българското гражданство.

БРРД разполага с данни за лицата, получили златни паспорти като инвеститори и прави журналистическо проучване за техните връзки с бизнеса и политиката.

Сред новоизпечените българи са топ банкери на Русия: Дмитрий Кушаев – директор на Credit Suisse Москва, Роман Нагаев – бивш директор инвестиционно банкиране на руската банка ВТБ Капитал, и Игор Финогенов – бивш директор на Евразийската банка за развитие и близък до властта, за което свидетелстват снимките му с бившия президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев.

Друг приближен на властта в Кремъл със златен паспорт в България е Роман Савушкин, генерален директор на “Обединена вагонна компания”, структуроопределящо предприятие в Русия. Собственикът на руска нефтена компания Сергей Захаров, също се оказа българин със „златен паспорт“.

Български „златен паспорт“ е получил и хакер, който от българска територия е атакувал Украйна, за да демонстрира възможностите на система за отказ от услуги на високопоставен руски агент на ФСБ, установи също така наше разследване.

В интервю за френския Льо Монд премиерът Кирил Петков обеща да бъдат преценени „случай по случай“ всички „златни паспорти“, които по неговите думи са над 200. Реално обаче има данни за малко над 100 нови българи, натурализирани по схемата за инвестиции.

Comments

comments