Бeзплатен WiFi в шест общини от Благоевградска област

wifi4eu_11

Шест общини от Благоевградска област се класираха в инициативата WiFi4EU за безплатен интернет на обществени места. Това са Благоевград, Банско, Гоце Делчев, Сандански, Сатовча и Струмяни. Те са сред 113-те български общини, които  са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати от цяла Европа. Основният принцип за избор на победителите е  „пръв кандидатствал – пръв спечелил“, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Списъкът с всички печеливши български общини е публикуван на официалния сайт на министерството.

Българските общини ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което е близо  4.04% от общия бюджет на конкурса. Европейската комисия е подготвила и списък с резервни общини, които ще получат ваучер, в случай на оттегляне на някоя община.

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел припомни, че общините ще могат да използват 18 месеца своите ваучери от 15 000 евро, за да изградят безжичен интернет на публични места –  зали, библиотеки, музеи, паркове, площади. Безплатният интернет ще може да се ползва минимум 3 години.

В първата процедура сред спечелилите ваучери са 2800 общини от цяла Европа. До 2020 година ще има още три покани, по които общините ще могат да кандидатстват.Очаква се над 8 хиляди общини да се възползват от проекта.

Comments

comments